AcasăJUSTIȚIECum l-au prins poliţiştii pe Florin Cîţu la volan: "Avea ochii injectați...

Cum l-au prins poliţiştii pe Florin Cîţu la volan: „Avea ochii injectați și umezi, mașina mergea haotic. Se deplasa de pe-o parte pe alta”

florin-cituCum l-au prins poliţiştii pe Florin Cîţu la volan: "Avea ochii injectați și umezi, mașina mergea haotic. Se deplasa de pe-o parte pe alta"

Aventurile lui Florin Cîţu din urmă cu 20 de ani au ieşit abia acum la suprafaţă. Este vorba, desigur, de episodul în care premierul a condus sub influența alcoolului, în Statele Unite.

Atunic, pe lângă amendă, Cîțu a fost nevoit să urmeze un curs de reeducare pentru șoferii care se urcă băuți la volan.

Mirosea a băuturi alcoolice

Potrivit dosarului, polițiștii l-au oprit în trafic pe Florin Cițu tocmai pentru că le-a atras faptul autoturismul care mergea haotic, nu respecta banda și avea fluctuații de viteză. În momentul în care a fost oprit, șoferul mirosea a băuturi alcoolice, a recunoscut că a băut, avea ochii injectaţi şi umezi. Cîţu avea BAC (Blood Alcohol Content) de 0.161, limita legală fiind de 0.08, potrivit agenţiei mediafax.ro.

În document, autorităţile din Iowa descriu ce au constatat la faţa locului:

L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roşu cu placa Iowa 67…G în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară în mod vizibil de pe-o parte pe alta a rutei de călătorie. Maşina Probe nu a menţinut o viteză constantă (fluctua între 32 şi 56 km/h).

Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice şi a recunoscut că a băut. Inculpatul avea o ochii injectaţi şi umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0.100. Inculpatul a făcut testul Datamaster şi acesta a înregistrat un BAC de 0.161″.

Cîţu a pledat nevinovat

În data de 6 ianuarie, Florin Cîțu decide să pledeze nevinovat în fața instanței americane, în legătură cu acuzațiile aduse (OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, violarea secțiuni 321J.2 din Codul Penal al Iowa (1999), Serious Misdemenor) și cere un proces rapid.

Pe 8 ianuarie 2001, același inculpat Florin Cîțu, reprezentat de avocatul Gerald Moothart, decide să se ia la trântă cu autoritățile americane cerând în fața instanței, printr-o nouă cerere semnată, ca procurorii să-i pună la dispoziție toate probele din dosar:

declarațiile sale scrise sau audio, ale martorilor, copiile cazierului său, the driving record, toate bunurile reținute de procurori la percheziție, orice informație deținută care l-ar putea disculpa, examinările sale, testele făcute, toată documentația prin care s-a stabilit alcoolemia, raportul ofițerilor de la fața locului, numele informatorilor folosiți în ancheta împotriva lui, înregistrări audio, video de tot felul, inclusiv date despre amprentarea sa.

Apoi, Cîţu s-a răzgândit: a pledat vinovat

Pe 23 februarie 2001, Florin Cîțu depune la instanța americană, tot prin avocatul său, Gerald Moothart, o așa numită „moțiune de arestare hotărârii”. Adică cere instanței ca să nu fie pronunțată nicio hotârâre cu privire la cazul său. Și asta pentru că în aceeași zi, Florin Cîțu depune în fața instanței acordul de recunoaștere a vinovăției sale.

Cîțu a transmis a scrisoare instanței în care spune că înțelege că pedeapsa maximă pentru infracțiunea comisă este de 1000 dolari sau încarcerare sau amândouă, dar arată că dacă și-ar instala în mașină un dispozitiv de pornire a mașinii doar după testarea alcoolemiei în aerul respirat, și ar face dovada acestei instalări în fața instanței, poate ar scăpa doar cu o amendă de 500 de dolari.

Ca atare, Florin Cîțu în acordul de recunoaștere a vinovăției spune că se face vinovat de infracțiunea de conducere sub influență și este de acord cu următoarele recomandări făcute de statul Iowa:

  • Să plătească o amendă de 1000 de dolari plus o suprataxă legală de 30%;
  • Încarcerarea sa pentru 48 de ore care să fie scăzută din timpul pe care deja îl petrecuse în închisoare;
  • Plata unei taxe de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri);
  • Evaluarea Abuzului de Substanțe;
  • Va plăti toate cheltuielile judiciare.

În final, premierul a fost condamnat

udecătorul Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek, spune în document că acceptă acordul și stabilește următoarele în decizia de condamnare:

Inculpatul este condamnat pentru conducere sub influență pentru că a încălcat Secțiunea 321J.2 a Codului Penal din Iowa. Inculpatul este condamnat să execute 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, să i se scadă din perioada pe care a executat-o, dacă a executat, așa cum arată evidența din Story County. Inculpatul trebuie să plătească o amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education ( Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri) și costurile judiciare.

Inculpatului i se acordă termen până pe data de 27 iulie 2001 să plătească amenda, taxele suplimentare și cheltuielile judiciare.

Inculpatul trebuie să contacteze Biroul Șerifului din Story County până pe 4 aprilie 2001 ca să facă toate aranjamentele necesare pentru executarea pedepsei cu închisoarea care va trebui să fie dusă la îndeplinire, consecutiv, până pe 4 mai 2001.

Inculpatul este informat că asta poate să însemne că trebuie să plătească camera și masa legate de încarcerare (Secțiunea 356.7 din Codul Penal din Iowa).

Inculpatul este informat că instanța poate să revendice încă o amendă de 500 de dolari atunci când inculpatul prezintă instanței, la sfârșitul perioadei minime de neeligibilitate, o licență temporară restricționată eliberată în baza Codului din Iowa Secțiunea 321J.20.

Instanța constată că inculpatul a asigurat o evaluare a abuzului de substanțe și a participat la orice tratament recomandat.

De asemenea, inculpatul a participat și a finalizat cu succes o școală pentru Drinking Drivers, facilitată de un colegiu comunitar din zonă.

Inculpatul a fost informat cu privire la dreptul său de a formula apel. Taxa pentru formularea apelului se stabilește în cuantum de 2500 de dolari”, este decizia judecătorului Tribunalului Districtual, Thomas R. Hronek.

Documentele puse la dispoziție de autoritățile judiciare americane nu arată că Florin Cîțu a formulat apel la condamnarea primită.

author avatar
Andrei Ștefan
532 afisari

5 COMENTARII

  1. Prima zi la școala pentru Drinking Drivers:
    – Buna ziua, mă cheamă cîțu !
    – Bună ziua, cîțu !
    – Am ajuns aici pentru ca m-au prins manga adică muci de beat la volan nemernicii de milițieni din Iowa, asa se scheama polițiști din țara de unde vin eu …

    Băăăăă, asta este PM României numit si susținut de iohanul plavan si voi romanilor, mamaligilor, stați ca morți-n papusoi, va meritati soarta !

  2. Pai a baut si el un pahar
    si un coleg bun de colegi l-a dat in gat sa-i ia masina, putea sa-i pună droguri si iesea mai mult .

  3. Mă, eu înțeleg supărarea asta mare. Nu sunt fan Cîțu. Si eu am fost tare furios de ce a făcut Cîțu, dar analizând mai bine totul am ajuns la altă concluzie.
    Bun, el este premier. Întrebarea este legată de certificatul ORNISS. Are sau nu? A răspuns ceva sau nu în certificat? Intreb. Cum ar fi ca toți parlamentarii si politicienii să fie căutați la fapte de acum 20 de ani si până azi. Si să îi întrebe pe toți, mă, câți criminali, violatori, pedofili, interlopi au scăpat ușor din închisori si cu zile mult prea puține comparativ cu faptele lor. Noi avem asa un dar de a sări la gâtul unora care nu au omorât pe nimeni si vrem sa-i executăm imediat. Mă, era o femeie care nu demult a omorât 2 fete pe trecerea de pietoni. Ce pedeapsă a primit idioata aia criminală?
    Dar alți nemernici care au omorât oameni pe trecerile de pietoni si au scăpat ieftin. Dar Huidu, de exemplu, câți a omorât si câtă pușcărie a făcut?
    Deja îmi pun întrebarea dacă mai există o justiție reală în țara asta.
    Câte fapte grave au trecut prea ușor prin mâinile justiției?
    Iar acum l-am prins pe Cîțu si îl punem la zid. Serios?
    De 20 de ani până azi câți nemernici au scăpat liberi pe străzi ei având la activ fapte grave, unii fiind si recidivisti? Serios că fapta lui Cîțu este cea mai gravă de pe fața României din ultimii 20 de ani?
    Numai văzând cum au scăpat atâția nemernici prezentați pe la stiri cu te miri ce pedepse cu suspendare, e de noaptea minții. Si întreb si eu, care este justiția? Dreptatea?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger