AcasăJUSTIȚIECriză la DNA. Nu mai au personal pentru interceptarea telefoanelor

Criză la DNA. Nu mai au personal pentru interceptarea telefoanelor

Direcția Națională Anticorupție a solicitat de urgență suplimentarea numărului de angajați cu 90 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară pentru a face față numărului mare de interceptări ale telefoanelor, monitorizări și supravegheri operative. Totodată, DNA are nevoie de personal suplimentar pentru înregistrările ambientale în spații publice sau private.

DNA nu mai are oameni la supraveghere

DNA nu mai face față numărului prea mare de acțiuni de supraveghere tehnică și cere suplimentarea numărului de posturi. În prezent, Direcția Națională Anticorupție funcționează cu un număr de 260 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară. ”Acest număr de posturi este insuficient în vederea realizării atribuțiilor specifice activității de supraveghere tehnică -gestionarea infrastructurii tehnice suplimentare, monitorizarea în timp real a comunicațiilor interceptate, supravegheri operative și înregistrări ambientale în spații publice sau private.

În plus, luând în considerare activitatea specifică de urmărire penală în cauzele de corupție și bunele practici la nivel european se remarcă necesitatea efectuării unor analize operative aprofundate de volume mari de date, prin utilizarea unor aplicații software specializate, însă resursa umană disponibilă pentru îndeplinirea acestor activități este în mod semnificativ limitată. De aceea, este necesară recrutarea de ofițeri de poliție judiciară cu o pregătire specializată în analiza datelor, iar din cele 90 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară pentru care se solicită suplimentarea, jumătate din acestea sunt destinate serviciilor teritoriale ale Direcției Naționale Anticorupție care se confruntă cu un acut deficit de personal în această privință”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii elaborate de Ministerul Justiției.

Prea multe dosare

Ministerul Justiției a cerut și suplimentarea posturilor de grefieri cu 50, având în vedere volumul mare de muncă și numărul redus al personalului auxiliar de specialitate din DNA. Suplimentarea numărului maxim de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate este determinată de subdimensionarea acestei categorii profesionale din cadrul direcției, față de categoria procurorilor, ofițerilor și a specialiștilor.

Deși numărul maxim de posturi pentru alte categorii de personal din cadrul Direcției a fost majorat de-a lungul timpului, pentru personalul auxiliar de specialitate a existat o singură majorare de 10 posturi în anul 2015, în condițiile în care atribuțiile acestei categorii de personal au crescut progresiv, același număr de grefieri deservind activitatea și asigurând suportul de specialitate pentru un număr mult mai mare de procurori, ofițeri de poliție judiciară și specialiști, explică Ministerul Justiției. ”Numărul mare de dosare de soluționat (5.279 dosare la 31.08.2020) presupune o durată semnificativă de timp necesară pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice în ceea ce privește colectarea și prelucrarea datelor și a evidențelor întocmite la nivelul serviciilor și secțiilor din structura centrală și la nivelul serviciilor teritoriale”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ care suplimentează numărul maxim de posturi din DNA.

Docare cu peste 2.000 de pagini

Potrivit Ministerului Justiției, repartizarea a cel puțin unui grefier la un procuror este cu atât mai necesară în cazul procurorilor întrucât aceștia efectuează urmărire penală proprie, potrivit specificului activității Direcției Naționale Anticorupție, fapt care determină generarea unui volum semnificativ de activitate, mai ales în ceea ce privește redactarea, de către grefieri, a tuturor actelor de procedură specifice acestei faze a procesului penal, rolul acestora fiind, prin urmare, extrem de important. ”În plus, trebuie luate în considerare cererile din ce în ce mai numeroase, atât din partea avocaților și a părților din dosare, precum și a instanțelor de judecată, de a li se pune la dispoziție dosarul de urmărire penală scanat, în format electronic (unele dosare fiind alcătuite din mai multe volume și peste 2.000 de pagini), în condițiile în care, în prezent, resursa umană este întru totul insuficientă pentru îndeplinirea, în parametri normali, a acestor activități”, susține Ministerul Justiției.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
925 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger