AcasăJUSTIȚIECoşmarul "Roşia Montană" nu se mai termină! Răsturnare de situație: statul român,...

Coşmarul „Roşia Montană” nu se mai termină! Răsturnare de situație: statul român, dat în judecată!

Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, ANAF, dar şi compania RMGC, în cadrul căreia este asociat.

Ce contestă Gabriel Resources? Sechestrul pus pe acţiuni, în contul datoriei de 10 milioane de dolari pe care o are faţă de statul român. Această sumă reprezintă daunele acordate statului român în urma câştigării procesului desfăşurat la Washington.

Patru procese la Tribunalul Alba

Luna aceasta mai multe procese au fost deschise la Tribunalul Alba, dosarele având ca reclamanţi societatea Gabriel Resources (Jersey) Limited şi compania Roşia Montană Gold Corporation.

Este vorba despre patru procese, toate înscrise pe rolul Tribunalului Alba în data de 11 aprilie. În două dintre dosare reclamant este Gabriel Resources (Jersey) Limited în calitate de Asociat Majoritar La Roşia Montană Gold Corporation SA, iar în alte două reclamant este societatea Roşia Montană Gold Corporation SA.

ANAF a notificat Gabriel Resources

În procesele deschise de Roşia Montană Gold Corporation SA, compania cheamă în instanţă Oficiul Registrului Comerţului Alba, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba.

„ANAF a transmis o notificare de plată celor de la Gabriel Resources la sfârşitul lunii martie 2024 şi, ulterior, a solicitat ORC instituirea sechestrului asigurător pe participaţia de 80,69% a societăţii la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), acţiunile neputând fi vândute sau transferate de către compania minieră cu sediul în judeţul Alba”, notează Ziarul Unirea.

În niciunul dintre cele patru dosare nu a fost stabilit încă primul termen de judecată.

Premierul Marcel Ciolacu declarat, chestionat despre faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus sechestru asigurator pe acţiunile Gabriel Resources din cauza căruia compania nu poate vinde acţiunile deţinute în proiectul Roşia Montană, că ANAF îşi face datoria şi au fost pornite procedurile legale.

„Presupun că şi dacă ei câştigau procesul, făceau la fel”, a mai spus şeful Guvernului.

author avatar
Andrei Ștefan