AcasăJUSTIȚIECondamnaţii fug pe banii lor! Proiect important în Justiţie, adoptat de Senat

Condamnaţii fug pe banii lor! Proiect important în Justiţie, adoptat de Senat

Alina Gorghiu a venit cu o veste importantă în Justiţie. Senatul a adoptat luni, 15 aprilie, în calitate de prima cameră sesizată, proiectul care prevede că fugarii vor plăti ei costurile aducerii în țară.

Aşadar, condamnaţii fug pe banii lor.

Ce a anunţat Alina Gorghiu

„Pas important în Parlament pentru proiectul . Senatul a adoptat proiectul în unanimitate. Toți cei 86 de senatori prezenți au votat ! E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat.

Mulțumesc colegilor senatori pentru sprijinul inițiativelor pe care Ministerul Justiției le are pentru combaterea fenomenului fugarilor”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.

Legea se aplică persoanelor urmărite internațional, adică celor pentru care a fost emis mandat european de arestare, celor care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare.

Ce prevede Proiectul?

Proiectul de lege care a trecut de Senat prevede că atunci când fugarul se sustrage de la urmărirea penală sau de judecată, „cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată și se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare”, iar „în caz de achitare, rămân în sarcina statului”.

„Când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei, adică este deja condamnat definitiv și fuge din țară, cheltuielile făcute cu aducerea lui în țară vor fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă.

Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniția acțiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru și se va judeca cu celeritate”, mai prevede proiectul.

„Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniția acțiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru și se va judeca cu celeritate. În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari. Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduși 233 de fugari”, încheie Gorghiu.

author avatar
Andrei Ștefan