AcasăJUSTIȚIEClotilde Armand, față-n față cu procurorii. Ce acuzații i se aduc primarului...

Clotilde Armand, față-n față cu procurorii. Ce acuzații i se aduc primarului Sectorului 1: „Gata! M-au prins…”

clotilde armandClotilde Armand, față-n față cu procurorii. Ce acuzații i se aduc primarului Sectorului 1: „Gata! M-au prins...”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, este acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) de conflict de interese și incompatibilitate. Inspectorii au sesizat Parchetul General pentru folosirea funcţiei în vederea favorizării unei persoane.

Inspectorii de integritate o acuză pe Clotilde Armand de conflict de interese administrativ pentru că ar fi semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟, finanțat din fonduri europene, și care, potrivit ANI, au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei.

Clotilde Armand, acuzată de conflict de interese

„Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%”, susţin inspectorii.

Cele 5 dispoziții semnate de primar, „care au produs un folos material pentru sine”, sunt:

  • Dispoziția numărul 715/18.02.2022 privind numirea managerului de proiect „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” în conținul căruia unul din actele normative care stau la baza emiterii este Legea 161/2003, respectiv art 87 care reglementează incompatibilitatea aleșilor locali.
  • Dispoziția numărul 1708/06.05.2022 privind majorarea indemnizației de bază brute ca urmare a timpului efectiv lucrat în luna aprilie în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, cu un procent de 20%, respectiv suma de 3.744 de lei;
  • Dispoziția numărul 2156/07.06.2022 privind majorarea indemnizației de bază ca urmare a timpului efectiv lucrat în luna mai în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, cu un procent de 30%, respectiv suma de 5.616 lei;
  • Dispozția numărul 2517 / 05.07.2022 privind majorarea indemnizației de bază brute lunare ca urmare a timpului efectiv de lucru în luna iunie în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile cu un procent de 20%, respectiv suma de 3.744 de lei.
  • Dispoziția numărul 2853 din 01.08.2022 privind majorarea indemnizației de bază brute ca urmare a timpului efectiv lucrat în luna iulie în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile cu un procent de 30%, respectiv suma de 5.616 lei.

Câți bani ar fi obținut Clotilde Armand

Surse instituționale au precizat că prin exercitarea simultană a celor două funcții, în perioada aprilie – iulie 2022, Clotilde Armand a realizat venituri în cuantum de:

  • 74.880 de lei din exercitarea funcției de primar;
  • 18.720 de lei reprezentând venituri din exercitarea funcției de manager de proiect;
  • 18.720 de lei reprezentând majorarea indemnizației de bază lunară cu diferite procente.

O observație a ANI a fost faptul că primarul nu a depus declarație de avere și de interese în termen de 30 de zie de la data numirii în funcția de manager de proiect și nici anuale, până la 15 iunie, aspect care a dus la imposibilitatea identificării, din analiza declarațiilor, a situației de incompatibilitate.

Sesizarea ANI urmează să ajungă la Parchetul General, iar procurorii vor urma procedurile legale, nefiind exclus să fie redirecţionată către o altă unitate de parchet.

Clotilde Armand neagă acuzațiile

Clotilde Armand a transmis un mesaj pe Facebook în care susţine că nu a încălcat legea.

„Gata! M-au prins… Glumesc. Nu aveau ce. Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟.Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare și autoritățile competente care ne-au transmis că totul este corect.

Știți, nu facem nimic de capul nostru. De asemenea, în cadrul lucrării ce face obiectul comunicatului am răspuns de fiecare data solicitărilor ANI și am depus un punct de vedere însoțit de documente justificative care arată legalitatea activităților pe care le-am desfășurat în calitate de primar al Sectorului 1 București. N-am primit nici un răspuns și mi-a fost refuzat de mai multe ori accesul la dosar. (…)

PS: Mă bucur că autoritățile sunt vigilente și că își fac treabă. Știam că unul dintre membrii PNL Sector 1 a făcut plângerea la ANI, într-o încercare disperată de hărțuire a mea. Nu avem nicio problemă ca Parchetul și Prefectul să verifice actele și le vom pune la dispoziție toate documentele pe care le vor solicita. Să vedeți acum cum intră în vrie aparatul de manipulare al PSD PNL și să țipe. Nu-i nimic. Mergem după ei. Nici un pas înapoi”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

author avatar
Andreea Vlad