AcasăJUSTIȚIECaz de neimaginat, în România: Buletine făcute cu poze trimise pe Whatsapp....

Caz de neimaginat, în România: Buletine făcute cu poze trimise pe Whatsapp. Anchetatorii au intrat pe fir!

buletin

Un caz greu de imaginat ajunge în atenția opiniei publice, după ce oamenii legii au făcut, miercuri, descinderi la mai multe adrese de pe raza județului Ialomița.

Acțiunea – la care au participat ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Ialomița, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița – a vizat derularea a cinci percheziții domiciliare și punerea în executare a tot atâtor mandate de aducere, emise pe numele a cinci suspecți în cauză.

Este vorba despre funcționari în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti și Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Fetești, dar și despre o altă persoană, despre care DGA-ul anunță, într-un comunicat, că ar fi acționat în calitate de intermediar.

S-au ridicat documente și înscrisuri

Cercetările în cazul de față vizează suspiciuni de luare de mită, complicitate la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual și acces ilegal la un sistem informatic, conform aceleiași surse.

Totodată, în cadrul acțiunii de miercuri s-au ridicat documente și înscrisuri de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti și Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Fetești.

Poze trimise pe internet pentru eliberarea de buletine

Totodată, DGA-ul transmite că „în fapt, s-a reținut că în perioada iunie – octombrie 2019, cei patru funcționari publici au pretins, primit sau au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani în lei şi valută ori alte foloase, din partea unor persoane fizice interesate de obținerea cărților de identitate, a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, stabilirea reședinței, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate”.
Și că ar fi fost situații în care oamenii n-ar fi mers personal pentru a le fi eliberate buletinele, cum ar fi trebuit să se întâmple. „În multe astfel de situații au existat cazuri când solicitanții eliberării cărților de identitate nu s-au prezentat personal la ghișeul S.P.C.L.E.P. Fetești, pentru a semna în prezența funcționarului public cererea pentru eliberarea actului de identitate, persoanele interesate aflându-se în străinătate şi nu în Municipiul Feteşti, iar fotografiile ce urmau a fi alocate cărților de identitate au fost transmise în format electronic, prin canale de comunicare de tip whatsapp sau facebook unor intermediari, care aveau influență asupra funcționarilor şi care acționau în interesul acestor persoane, în schimbul unui comision, reprezentând prețul traficului de influență”.

Pașii următori

De asemenea, verificările făcute până la momentul perchezițiilor au scos la iveală faptul că ar fi existat situații în care unele cărți de identitate ar fi fost emise pe baza unor copii ale documentației necesare eliberării acestui tip de act de identitate. „Fotografiile astfel transmise erau prelucrate de funcţionarii publici prin intermediul calculatorului destinat obținerii de fotografii, pentru a creea o aparenţă de legalitate că respectivele fotografii erau efectuate la sediul S.P.C.L.E.P. Fetești asupra solicitantului cărţii de identitate. De cele mai multe ori, a rezultat că unele cărţi de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, pentru că solicitanții aflaţi în străinătate nu le mai dețineau, iar respectivele copii erau extrase chiar din arhiva S.P.C.L.E.P. Fetești.”, transmite DGA.

Peste 100 de oameni, la același domiciliu

Nu în ultimul rând, s-a identificat un caz în care la o singură adresă din Fetești figurau cu domiciliul nu mai puțin de 119 persoane. „S-au mai identificat situații în care au fost stabilite domicilii sau reședințe fără ca proprietarul spațiului locativ să aibă cunoștință despre respectiva procedură derulată la S.P.C.L.E.P. Fetești şi, cu atât mai mult, ca acesta să își dea consimțământul scris că este de acord ca solicitantul respectiv să își stabilească domiciliu/reședința la adresa proprietății sale. Astfel, cu titlu de exemplu, la o adresa situată în Municipiul Fetești, figurează cu domiciliu un număr de 119 persoane, iar la o altă adresă din aceeași localitate, figurează un număr de 32 persoane”, se mai menționează în comunicatul DGA.