AcasăJUSTIȚIECaptură uriașă a procurorilor DIICOT în Neamț. Valorează 2,5 milioane de lire...

Captură uriașă a procurorilor DIICOT în Neamț. Valorează 2,5 milioane de lire sterline

capturaCaptură uriașă a procurorilor DIICOT în Neamț. Valorează 2,5 milioane de lire sterline / foto: DIICOT/Politia Romana

Captură uriașă a procurorilor DIICOT! Manuscrise de Galileo Galilei și Isaac Newton, dar și picturi de Goya, toate în valoare de 2,5 milioane de lire sterline au fost descoperite de Poliția Română într-o casă din Neamț.

Potrivit unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, manuscrisele ar fi fost sustrase din Londra, în perioada 2017 – 2019. Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii.

Acord comun între România, Marea Britanie și Italia

Acțiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă „Brookes”, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Cum s-a desfășurat operațiunea

La data de 16 septembrie 2020, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română și procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul I.P.J. Neamț, au efectuat o percheziție domiciliară, în județul Neamț, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Marea Britanie.

Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărțile includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya. Acestea opere sunt de importanță internațională și sunt de neînlocuit. Valoarea lor se ridică la 2,5 milioane de lire sterline.

author avatar
Andreea Vlad