AcasăJUSTIȚIEBeny Steinmetz, condamnat în dosarul Ferma Băneasa, apariție sfidătoare la Geneva

Beny Steinmetz, condamnat în dosarul Ferma Băneasa, apariție sfidătoare la Geneva

Beny SteinmetzBeny Steinmetz, condamnat în dosarul Ferma Băneasa, s-a prezentat în faţa Instanţei, la Geneva, într-un alt proces

A fost găsit miliardarul israelian Beny Steinmetz! Condamnat în lipsă, luna trecută, în ţara noastră, la cinci ani de închisoare, în dosarul Ferma Băneasa, și apoi dat în urmărire internațională pentru executarea pedepsei,  Steinmetz și-a făcut apariția la Geneva. 

Tratând cu sfidare autoritățile de la București, care ar trebui să fie pe urmele lui, Steinmetz  a preferat să se prezinte, luni, în faţa instanţei, la Geneva, într-o anchetă de corupţie legată de licenţe de minerit în Guineea, în timpul preşedinţiei lui Lansana Conte.

Audierile ar urma să dureze o săptămână, dar verdictul va fi anunţat peste două săptămâni. Din cauza pandemiei de COVID-19, avocaţii sunt separaţi între ei de panouri de plexiglas. Doar Beny Steinmetz şi avocatul Marc Bonnant împart acelaşi spaţiu.

Cunoscut pentru averea făcută în industria diamantelor, Beny Steinmetz contestă integral concluziile Parchetului din Geneva care-l acuză de ”coruperea unor agenţi publici străini şi fals în acte”.

Afaceristul de 64 de ani este apărat de o armată de avocaţi.

Beny Steinmetz a dat mită pentru drepturi miniere?

În august 2019, Steinmetz şi doi colaboratori de-ai săi au fost acuzaţi de către un procuror din Geneva de dare şi luare de mită în valoare totală de circa 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro).

Banii ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de Vest, dar bogată în resurse naturale.

Beny Steinmetz a susţinut, de-a lungul timpului, că a investit 170 de milioane de dolari în această mină, înainte de a vinde 51%, în 2010, către grupul brazilian de materii prime Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, respectiv de 30 de ori mai scump. O tranzacție calificată de unii ziariști drept „lovitura secolului”.

Steinmetz și-a făcut averea cu diamante în timp ce locuia în Anvers, în Belgia, din 1970 până în 1997, înainte de a fonda BSGR, care investește în resurse naturale și imobiliare pe mai multe continente.

El s-a confruntat cu probleme legale în mai multe țări, inclusiv cu câteva detenții scurte în Israel, suspectat fiind de spălare de bani, fraudă, fals și obstrucționarea justiției.

author avatar
Andrei Ștefan
831 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger