AcasăJUSTIȚIEBeatrice Rancea, săltată de mascați. Percheziții la Opera Națională din Iași -...

Beatrice Rancea, săltată de mascați. Percheziții la Opera Națională din Iași – VIDEO

Beatrice RanceaBeatrice Rancea, săltată de mascați. Percheziții la Opera Națională din Iași - VIDEO

Opera Națională din Iași a fost asaltată de oamenii legii, luni, pentru efectuarea unor percheziții într-un dosar în care se cercetează presupuse fraude financiare. Beatrice Rancea, managerul instituției a fost ridicată și dusă la audieri.

Beatrice Rancea este principalul suspect într-un dosar de fraudă, potrivit Digi24. Procurorii au efectuat percheziții la Opera Națională din Iași, unde ea este directoare.

În dosar se verifică subvențiile acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale Române și al Operei Naționale Române Iași, potrivit anchetatorilor.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de mananger al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane.

Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii. Acţiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi”, arată un comunicat DIICOT.

Concret, scopul organizării grupului infracţional a fost cel al obţinerii unor sume mari de bani din bugetul entităţii angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii şi ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însuşirea unei cote mari a subvenţiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.

Investigaţia penală a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte au vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile.

Prejudiciul adus statului este de 5 milioane de lei, spun procurorii DIICOT.

author avatar
Andreea Vlad