AcasăJUSTIȚIEAvertisment dur înainte de începerea școlii! Părinții pot face închisoare dacă…

Avertisment dur înainte de începerea școlii! Părinții pot face închisoare dacă…

Doar câteva zile ne mai despart de începerea noului an școlar, cu toate controversele care există în jurul acestui eveniment. Deocamdată, Ministerul Educației susține că elevii trebuie să vină la școală, iar ulterior vor fi luate măsuri în cazul în care copiii v vor prezenta simptome asimilate Covid-ului.

Numai că, de teama infectării cu noul coronavirus, unii părinți au afirmat că nu-și vor lăsa copiii să meargă la școală, preferând varianta online. Despre acest lucru a vorbit avocata Alina Roșca, care afirmă că părinții copiilor preșcolari și școlari pot răspunde cu închisoare sau amendă penală în cazul în care aleg nejustificat să nu-si ducă copiii la școala la care sunt înscriși.

Avertisment: se poate ajunge „la exmatricularea copilului”!

„Am primit sute de întrebări din partea părinților cu privire la variantele legale pe care le au la îndemană pentru a-și proteja copiii fără însă a le afecta accesul la învățământ. Fiecare părinte face tot ce crede că este mai bine pentru copilul lui, însă îi avertizîm pe toți că din punct de vedere legal doar înghețarea anului școlar este o variantă admisă de tinere a copilului departe de școală sau grădiniță. Mai precis, în România, multe absențe nemotivate și nejustificate pot duce la exmatricularea copilului, învațământul online se poate face doar acolo unde instituția permite acest tip de învățare, iar sistemul homeschool-ing nu este unul recunoscut la noi în țară”, explică avocatul Alina Rosca.

„În articolul 16 din Legea Educației se specifică faptul că învățămantul general obligatoriu este de 10 clase și cuprinde învățământul primar și cel gimnazial. Acelasi articol din legislație specifică și faptul că grupa mare, din cadrul instituției pentru educarea copiilor între 3 și 6 ani, este obligatorie din acest an, grupa mijlocie va fi obligatorie din 2023 și grupa mică va fi și ea obligatorie din anul 2030. Astfel, atragem atenția faptului că retragerea copilului din învățământul general obligatoriu (incluzând grupa mare din cadrul instituției pentru educarea copiilor între 3 și 6 ani) poate atrage după sine sancțiuni de ordin penal pentru săvârșirea infracțiunii de împiedicare a accesului la învățământul general obligatoriu, prevazută de art. 380 din Codul Penal și sancționată cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă penală”, subliniază avocatul Alina Rosca.

„Părinții ar trebui să fie responsabili”

„Excepție de la aceste prevederi sunt cazurile prevăzute expres în Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățătmânt în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.”, adaugă avocatul.

„Deși nu mai avem controversata declarație pe proprie răspundere a părintelui ce trebuia predată în ziua de începere a cursurilor, totuși părinții ar trebui să fie responsabili și să nu trimită la școală copilul care ar putea fi infectat sau prezinta simptome îngrijorătoare. În acest sens, părinții trebuie să evalueze zilnic temperatura și starea de sănătate a copilului și să fie oricând pregătiți să își ia copilul de la școală la cel mai mic semn de apariție a unuia dintre simptomele posibile de Covid, oricât de inofensive ar părea sau oricât de uzuale erau ele înainte de instaurarea pandemiei.”, mai arată avocata Alina Roșca, potrivit hotnews.ro.

author avatar
Eli Dan Davidescu
533 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu vrei voi să ne sugeți poola și să nu ne mai atrageți atenția și să ne avertizați? Futu-vă-n gâți de psihopați, cu legile voastre care OBLIGĂ. Când vine vorba de copiii noștri nu ne obligă nimeni, penala dracului, atâta vreme cât îi îngrijim corespunzător. Penali cu legile lor aberante să decidă pentru odraslele lor, dacă au, nu să le nenorocească pe ale noastre. Români, ieșiți din case și puneți topoarele pe ăștia!

    • Iesim pe dracu ,numai gura e de noi.Doar n-o sa vedeti mamaligile umblatoare numite romani sa lase shopingul si plimbarile peste tot ca sa apere viitorul propriilor copii.

  2. vom iesi in strada cu topoarele va fi adevarata revolutie….continuati sa impingeti lucrurile la maxim sau cineva se foloseste sa impinga lucrurile
    Trezirea natiune revolutie totalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    nu mai acceptam sa fim condusi de prosti si idioti aserviti si lacomi

  3. Deci ne ameninta ca ne iau copiii! Or fi auzit de vorba lui Mark Twain: ” Omul mai uita unde a ingropat pipa pacii dar niciodata unde si-a lasat toporul!”….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger