AcasăJUSTIȚIEAnchete după uciderea ursului Arthur de către un prinț austriac. S-a deschis...

Anchete după uciderea ursului Arthur de către un prinț austriac. S-a deschis dosar penal!

vanatoareAnchete după uciderea ursului Arthur de către un prinț austriac. S-a deschis dosar penal!

A fost deschis un dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, a anunțat Poliția Covasna.

Poliția s-a autosesizat în acest caz și a deschis dosar penal pentru infracțiunile de braconaj și uz de armă. Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Târgu Secuiesc, Valentin Teodorescu, a precizat că dosarul penal urmează să fie preluat de Parchetul Judecătoriei Târgu Secuiesc, potrivit Hotnews.

Conform organizațiilor Agent Green și VGT (Austria), prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Amenda uriașă anunțată de ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, miercuri, că se fac două anchete paralele și că trebuie stabilit foarte clar dacă s-a respectat legea în derularea operațiunii de extragere. Oficialul a spus că nu îl interesează nici cum îl cheamă “Arthur sau Ioniță”, ci doar dacă extragerea s-a făcut legal. În caz contrar, ministrul Mediului a anunțat că sancțiunea este de 30.000 de euro.

„Nu știu cine este persoana în țara asta care ar putea spune despre un urs sau un cerb că este cel mai mare din țară. Acea persoană are puteri supranaturale, pentru că eu nu aș putea să mă hazardez să spun așa ceva. Eu nu sunt specialist, nu sunt vânător. Din ce îmi spun vânătorii câteodată, există și urși cu peste 600 de puncte. (…) Ceea ce s-a întâmplat în județul Covasna face obiectul unei anchete. Două anchete paralele, una făcută de Garda Națională de Mediu, o anchetă făcută de Garda Forestieră.

Legislația trebuie respectată și verificată de Garda Națională de Mediu, avem de a face și cu folosirea armelor de vânătoare și atunci Garda Forestieră e instituția abilitată. Cele două anchete sunt în curs, am precizat că nu doresc să mă antepronunț și să influențez această anchetă, de aceea nu mă voi prounța”, a declarat Tanczos Barna.

Vânătoarea de urși este interzisă în România, dar prințul Emanuel, care trăiește în Austria, unde familia sa are un castel, a beneficiat de o derogare pentru a ucide o femelă ce ar fi atacat anul trecut mai multe ferme. Numai că prințul a ucis, în martie, un mascul care trăia în inima pădurii și care nu se apropiase niciodată de locuințe, după cum susține Gabriel Păun, președintele ONG-ului Agent Green.

author avatar
Andreea Vlad