AcasăJUSTIȚIEAnchetă spectaculoasă a procurorilor ploieșteni: inculpatul Alexandru Ion-Tudoran, trimis în judecată

Anchetă spectaculoasă a procurorilor ploieșteni: inculpatul Alexandru Ion-Tudoran, trimis în judecată

Odrasla judecătorului Ion-Tudoran, Alexandru Ion-Tudoran, a practicat în mod ilegal avocatura pe teritoriul României, iar calitățile sale de avocat străin în Sofia, Bulgaria și avocat titular în Madrid, Spania, au fost obținute fraudulos. Aceasta este concluzia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care la finalizarea cercetărilor în dosarul 190/P/2019 l-au trimis în judecată pe inculpatul Alexandru C. Ion-Tudoran pentru săvârșirea infracțiunii de  exercitarea fără drept a unei profesii sau activități (24 acte materiale) și folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat (7 acte materiale). 

Conform cercetărilor, Alexandru Ion-Tudoran s-a folosit de acte și adeverințe dubioase emise de Baroul Constituțional Bota (declarat ilegal) pentru a se înscrie, prin fraudă, ca avocat străin în Baroul din Sofia, Bulgaria. Fiul judecătorului Tudoran nu s-a mulțumit cu atât, ci a acces apoi, tot ilegal, și în Baroul din Madrid, devenind avocat titular spaniol. Cu aceste legitimații în buzunar, a început apoi să practice avocatura în România.

Acte false pentru dobândirea calității de avocat străin în Bulgaria

Potrivit rechizitoriului înaintat Judecătoriei Ploiești, inculpatul Alexandru Ion-Tudoran a folosit o serie de acte falsificate pentru a obține calitatea de avocat bulgar și mai apoi spaniol. „Potrivit unui  înscris (fotocopie) intitulat ”PROCES-VERBAL privind susținerea examenului de admitere în profesia de avocat”, sub semnătura indescifrabilă a celor mai înalți ”factori de decizie” (dar fără numele acestora), structura paralelă ”UNBR – Baroul București” atesta că inculpatul ION-TUDORAN ALEXANDRU  a  fost  admis  în  profesia de  avocat,  în  cadrul  acestui  ”barou”, începând cu 24.05.2006 (….). Este demn de menționat faptul că acest ”proces- verbal” nu are număr de înregistrare și nici nu este datat (…) În luna martie 2013, după ce traducea și legaliza două documente emise de structurile paralele din România privind șa-zisa sa calitate de avocat (o ”adeverință” din ”13.03.2013” și ”decizia nr. 368 din 24.05.2006” ce făceau referire la ”calitatea” acestuia de ”avocat stagiar”, …) – inculpatul o împuternicea pe avocata G. P. Y.-H. din Baroul Sofia să îl înregistreze și pe el în aceeași structură și cu aceeași calitate (…). După ce inițial, la nivelul lunii aprilie 2013, se decidea înscrierea inculpatului ca avocat în Baroul Sofia (…) – în 4.04.2018 Consiliul Superior al Barourilor din Bulgaria decidea radierea atât a lui ION-TUDORAN ALEXANDRU cât și a mandatarei sale din același barou, ca urmare a concluziei că aceștia obținuseră înregistrarea inculpatului prin fraudă, concluzie la care se ajunsese și ca urmare a unor demersuri făcute de UNBR-România. (…) La nivelul anului 2013, a deținut și a utilizat documente similare (dar nu identice) prin care se atesta de data aceasta calitatea sa de ”avocat” stagiar, iar nu definitiv, al aceleiași structuri paralele (Baroul Constituțional Bota – n.r.). Aceste documente din anul 2013 aveau să fie folosite de inculpat pentru a se înregistra fraudulos în Baroul din Sofia, Bulgaria.” – se arată în rechizitoriul procurorilor. Infracțiuni similare au fost săvârșite de fiul judecătorului Ion-Tudoran și în Spania.

Tudoran spaniolul a ajuns avocat titular în Madrid tot prin acte false

Conform actului de sesizare a instanței penale, „la nivelul anilor 2011-2012, inculpatul s-a cunoscut cu martorul H. S. – avocat în cadrul Baroului București, precum și cu soția acestuia – H.C.-M. – traducător autorizat, ajungând în relație oarecum apropiată cu aceștia (….). Probabil în anul 2014, după accederea frauduloasă în baroul Sofia, inculpatul a intrat în posesia unui înscris intitulat ”DECIZIA Nr.368A”, datată în aparență 27.02.2014, emis de aceeași structură paralelă ”UNBR – Baroul București” care ”hotăra” ”înscrierea pe tabloul avocaților Baroului București, ca avocat definitiv, începând cu data de 24.05.2006, a d-lui ION-TUDORAN ALEXANDRU”, precum și  ”înființarea Cabinetului de avocat Alexandru Ion-Tudoran (…) 

În luna iunie 2014 inculpatul a apelat la serviciile de traducător autorizat ale numitei H.C.-M. care i-a tradus în limba spaniolă ”PROCESUL-VERBAL” menționat la începutul acestui capitol, precum și  ”DECIZIA Nr.368A” precizată mai sus. După ce a legalizat înscrisurile astfel traduse  (…), și apelând cel mai probabil la un avocat local (….), ION-TUDORAN ALEXANDRU a solicitat forului competent din Spania admiterea sa în cadrul structurilor naționale de practicare a avocaturii din acest stat. Printr-o decizie a Baroului din Madrid, având în vedere înscrisurile ce atestau fraudulos calitatea acestuia de avocat în România, inculpatul era înscris pe tabloul acestei entități profesionale spaniole începând cu 17.09.2014. Inculpatul avea să obțină de la Baroul din Madrid adeverință de înregistrare ca avocat străin în cadrul acestei entități profesionale, precum și card de avocat – documente în baza cărora avea să-și justifice  de  data  aceasta  direct  calitatea  de  avocat  spaniol  în  cadrul  relațiilor ”profesionale” derulate în România, inclusiv în fața martorului H.S. (….).

Avocatul Hristodorof, partener-asociat

Având obținută ilegal legitimația de avocat spaniol, Alexandru Ion-Tudoran a început să practice profesia de avocat în România, inducând în eroare instanțele de judecată, dar și clienții. În mod direct, el a fost ajutat de avocatul Silviu Hristodorof, adică exact avocatul folosit de tatăl său, judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, în procesele prin care solicita Ministerului Justiției și Curții de Apel București plata unor drepturi salariale. Cei doi – Alexandru Ion-Tudoran și Silviu Hristodorof – au profesat în tandem în dosarul civil 1414/204/2015 aflat pe rolul Judecătoriei Câmpina. „Lipsit de o minimă experiență în practicarea avocaturii, l-a adăpostul contractului de asistență juridică încheiat de martorul H. S., precum și al documentelor emise de Baroul Madrid ce îi atestau ”calitatea” de ”avocat” în acest stat al UE –  ION-TUDORAN  ALEXANDRU  a  întreprins  următoarele  activități ce se circumscriu exercitării fără drept a profesiei de avocat în legătură  cu  acest  dosar civil”, se arată în rechizitoriu, fiind descrise nu mai puțin de 21 de acte materiale. În plus față de săvârșirea infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii, odrasla judecătorului a mai folosit ilegal și însemnele de avocat: „În exact același context factual, prin folosirea frauduloasă a titlului de avocat în cadrul Baroului din Madrid – Spania, inculpatul ION-TUDORAN ALEXANDRU a întreprins, distinct de cele anterior arătate, și următoarele activități de folosire fără drept – fie a denumirii specifice legată de o formă de exercitare a profesiei (”Cabinet de Avocat…”), fie a unuia dintre însemnele specifice profesiei (ștampila cu  mențiunile  ”Ilustre  Colegio  de  Abogados  de  Madrid  ION  TUDORAN ALEXANDRU Cabinet de Avocat”)”. 

Familia penală: judecătorul Tudoran – client, fiul – fals avocat

Ancheta procurorilor a vizat și dosarul 1307/120/2016 de la Tribunalul Dâmbovița, în care Alexandru Ion-Tudoran i-a fost avocat tatălui său, judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. „Căpătând ”experiență” din procedura deja demarată în dosarul menționat anterior, în intervalul iunie – septembrie 2016 inculpatul i-a acordat asistență  juridică  reclamantului  I.-T.C. B.  (…..),  în  cadrul  dosarului  civil  nr. 1307/120/2016, aflat pe rolul Tribunalului Dâmbovița, după cum urmează: la termenul de judecată din 22.06.2016, în timp ce cauza se cerceta în primă instanță la Tribunalul Dâmbovița, a depus la dosar o împuternicire avocațială cu (posibil) însemnele Colegiului avocaților din Madrid, precum și o adeverință a aceleiași entități (tradusă în lb. română) și prin care își justifica, pentru respectivul reclamant, calitatea de apărător (…); la același termen acesta l-a reprezentat pe reclamant; la termenul de judecată din 14.09.2016, în timp ce cauza se afla pe rolul aceleiași instanțe, acesta l-a asistat în proces pe același reclamant (…). Dosarul nr. 1307/120/2016 avea ca obiect obținerea unor drepturi de natură salarială iar inculpatul recunoaște implicarea sa în dosar, însă precizează că a dorit doar să-și ajute tatăl”, se menționează în rechizitoriu.

Judecătorii îi pot da 3 ani de pușcărie 

Potrivit actului de sesizare a instanței, procurorii au ajuns la concluzia că „inculpatul nu a urmărit nici un moment să obțină dreptul de a practica avocatura în statele vizate (Bulgaria și Spania), ci să constituie un paravan pentru practicarea avocaturii în România. Este important de observat și un aspect ce pune în lumină și mai mult caracterul fictiv/fraudulos al documentelor de care s-a folosit inculpatul pentru a se înregistra în ordinele profesionale ale avocaților din aceste două state europene. Astfel, în timp ce, la nivelul anului 2014, acesta a uzat de un ”PROCES VERBAL”, neînregistrat și nedatat, precum și de ”DECIZIANr.368A” din 27.02.2014, care ”atestau” dobândirea calității sale de ”avocat” definitiv încă din 24.05.2006 – pentru înregistrarea la Baroul din Sofia același inculpat uzase cu un an mai devreme de o ”adeverință” din ”13.03.2013” și ”decizia nr. 368 din 24.05.2006” ce făceau referire la ”calitatea” acestuia de ”avocat stagiar” (….). Este vorba de inadvertențe serioase, ce conturează suplimentar reaua credință a inculpatului.”

Deși avea posibilitatea de a coopera cu procurorii, falsul avocat Alexandru Ion-Tudoran a refuzat acest lucru. Nu doar că nu și-a recunoscut vinovăția, dar i-a și mințit pe magistrați cu scopul de a tergiversa cercetările: „A adoptat în cauză o poziție de nerecunoaștere a acuzațiilor, îngreunând procesul de aflare a adevărului. La momentul prezentării acuzațiilor în calitate de inculpat, acesta a precizat că dorește să dea declarație, dar a amânat acest demers pretextând că dorește să facă unele demersuri în Spania pentru a obține documente – documente ce fuseseră obținute oricum în cadrul investigațiilor pe calea ordinului european de anchetă și în posesia cărora se afla (….). A mai revenit ulterior doar cu o plângere împotriva ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale (….)”, se arată în rechizitoriu. 

Pentru infracțiunile săvârșite în mod repetat, fiul cel mare al judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran poate primi 3 ani de detenție, mai ales că anchete penale similare mai sunt deschise și de procurorii din Tulcea și Cornetu. Culmea este că și fratele său mai mic, Tudor Ion-Tudoran, a folosit tot documente false pentru a se înscrie și el in Baroul din Madrid, însă, deocamdată, nu au fost demarate acțiuni penale.

Iată rechizitoriul integral: 

Rechizitoriu_190_P_2019_PCA_Ploiesti_extras_presa
author avatar
Catalin Manolache