AcasăJUSTIȚIEAbrogarea legii recursului compensatoriu, doar pe hârtie? Sute de criminali şi violatori,...

Abrogarea legii recursului compensatoriu, doar pe hârtie? Sute de criminali şi violatori, eliberaţi în acest an

legea recursului compensatoriu

Abrogarea recursului compensatoriu nu ajută. Cele mai noi date arată că aproape 700 de persoane au fost eliberate condiționat anul acesta. Mai mult de jumătate dintre acestea erau condamnate pentru omor şi viol. Trei dintre persoanele puse în libertate aveau condamnări pe viaţă.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor transmite că de la începutul anului, 697 de persoane condamnate pentru omor, viol şi tâlhărie au fost liberate condiţionat. Potrivit ANP, 273 dintre acestea au fost condamnate pentru omor, 34 fiind cazuri de omor deosebit de grav. Dintre cei puşi în libertate, 114 se aflau în închisoare pentru viol, iar alți 3 trebuia să stea după gratii pe viață.

Începând din 2016, numărul total al persoanelor condamnate pentru omor, viol şi tâlhărie puse în libertate condiţionat a fost de 10.833, 32 dintre acestea având condamnări pe viaţă. Cele mai multe liberări condiţionate din această perioadă s-au înregistrat în 2016, când numărul celor liberaţi condiţionat a fost de 2.620 de persoane, cinci fiind condamnaţi pe viaţă – 891 condamnaţi pentru omor, peste 300 pentru viol şi mai mult de jumătate pentru tâlhărie.

În 2018, peste 1.000 de persoane acuzate de omor şi peste 400 de condamnaţi pentru viol au fost puşi în libertate. Anul trecut, 1,841 de condamnaţi pentru omor au fost liberaţi condiţionat, 4 fiind condamnaţi pe viaţă.

Aleșii au schimbat legea eliberării condiționate

Codul penal s-a modificat! Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luna trecută, în unanimitate și în calitate de for decizional, un proiect de lege care restricționeaza acordarea beneficiului liberării condiționate pentru o anumită categorie de condamnați și majorarea limitelor de pedeapsă pentru anumite infracțiuni.

Astfel, nu vor mai beneficia de liberare condiționată persoanele condamnate pentru una sau mai multe dintre faptele prevăzute la art.188, 189, 214 – 216, 218 – 221, 234 sau 236 din Codul Penal, respectiv persoanele condamnate pentru fapte de omor, omor calificat, exploatarea cerșetoriei, folosirea unui minor în scop de cerșetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, tâlhărie și tâlhărie calificată.

Decizia vine după ce Ion Turnagiu, condamnat la închisoare pe viață pentru 5 crime comise la începutul anilor ‘90, a fost eliberat condiționat anul trecut, după 26 de ani de detenție. Acesta a stropit cu benzină o tânără de 17 ani și i-a dat foc, după ce fata a depus plângere la poliție împotriva lui, pentru viol. Individul s-a stins din viață la spital după ce a încercat să-și ia zilele în arestul poliției.

author avatar
Andreea Vlad