AcasăJUSTIȚIEA fost sesizat Parchetul! Totul, după verificările la Ministerul Sănătății în cazul...

A fost sesizat Parchetul! Totul, după verificările la Ministerul Sănătății în cazul accesului la datele din Registrul de Vaccinări

foto: Facebook

Nici bine nu s-au domolit ecourile declarațiilor de joi, ale ministrului Vlad Voiculescu, referitoare la înmormântarea fără haine a persoanelor cu COVID, că s-a mai aflat de un lucru ce are în vedere Ministerul Sănătății. Guvernul a anunțat, vineri, că din direcția Corpului de control al Prim-ministrului a fost transmisă către Ministerul Public o sesizare penală „in rem”.

Totul, ca urmare a verificărilor preliminare derulate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea – Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). S-a anunțat, totodată, care sunt constatările în urma acestui control.

Comunicatul transmis de la Palatul Victoria sună astfel:

”Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea – Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).

În urma verificărilor realizate de echipa de control până în prezent au fost identificate următoarele aspecte:

Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicații Speciale, utilizator Ministerul Sănătății (MS), utilizator Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.
Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).

Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese.”

Cum se apărase consilierul Voinea

Luna trecută, Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Sănătății, oferise primele explicații referitor la accesul pe care l-a avut la Registrul Electronic Național de Vaccinări.

”În calitate de consilier onorific al ministrului Sănătății, coordonez activitatea de transparentizare cu privire la datele despre pandemie și vaccinare.

Pentru acest lucru am avut acces la Registrul Electronic Național de Vaccinări printr-un cont cu permisiuni limitate. Acest cont permite doar raportări și nu oferă acces la date cu caracter personal.

Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial”, scria Ștefan Voinea, pe 10 martie, pe pagina sa de Facebook.

A acuzat un fake news

Două zile mai târziu, același consilier onorofic în cadrul MS preciza, tot pe rețeaua de socializare amintită, următoarele aspecte: ”O nouă zi. Un nou fake news.

După ce ieri am aflat că am fost infractor, azi aud că am un frate în Germania care a accesat ilegal baza de date RENV. Ok. Dacă nu ar fi o situație atât de absurdă și cu consecințe serioase, ar fi aproape amuzantă.

Deci, fac 3 precizări cu care sper ca acest subiect exagerat masiv să se încheie:
1️⃣ Fratele meu e în România, este lector universitar la Jurnalism, locul unde cei care publică lucruri legate de persoana mea ar fi trebuit să învețe cum se verifică o știre. Fratele meu nu are nicio legătură profesională cu mine.
2️⃣ Nu am transmis nimănui parola de acces la RENV, am folosit-o eu, doar că fiind weekend și în deplasare cu familia am solicitat accesul ca să pot să lucrez. Da, chiar dacă era weekend. Contul de acces la RENV nu conține informații personale, nume sau CNP-uri, ci numai date statistice de interes public.
3️⃣ Am încercat apoi să mă conectez și pentru că eram pe drum am indicat care este adresa de IP fix (VPN) pe care o voi folosi. Acea adresă IP este alocată unui data center din Germania. Deși am anunțat colegilor din Minister noua adresă IP, am încercat conectarea, dar nu am reușit pentru că adresa nu fusese introdusă încă în lista acceptată de Registrul Electronic Național al Vaccinării.

De ce ar fi catalogat acest lucru banal ca fiind un atac cibernetic, înainte de-a se face o minimă verificare a situației reale, îi las pe cei care au formulat aceste acuzații să vă explice.”

author avatar
Andrei Coman