AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisVremurile când ne băteam de la egal la egal cu Italia

Vremurile când ne băteam de la egal la egal cu Italia

1. „Îmi pare rău că Italia nu va juca finala și cu Anglia, și cu Danemarca. Aș fi vrut să le bată pe amândouă în același timp și ar fi fost perfect dacă putea să încapă acolo și Olanda”. Așa am scris pe 7 iulie 2021, în „Național”. 

2. Eu sunt cel mai fericit pentru că s-a terminat Euro, fiindcă am scăpat de entuziaștii ocazionali și de divele de la Vox Maris (anii ’90), care nu mai au vârsta să se pozeze pe plajă și pun pe facebook poze cu ce au gătit. Aceste puncte – puncte bătrâne au postat prostioare de genul „nu mă pricep la fotbal, dar în seara asta țin cu Italia și am gătit niște paste quatro formaggi…” Am văzut, mămăițelor, ce macaroane ați făcut! Arătau excelent. Cu ce era în farfurii se putea tencui faianța din baie.

3. Dacă tot s-a terminat Euro, să mai scrie și ăia care au văzut Sampdoria lui Mancini jucând. Eu am văzut-o. S-a întâmplat foarte recent, în martie 1989, în Dinamo – Sampdoria. Am stat la peluza dinspre terenul de zgură. A fost 1-1, cu Lucescu antrenor, dar realitatea din teren a arătat că Dinamo trebuia să aibă pe puțin 5-0 în minutul 70. A egalat Vialli în minutul 90.

4. Toți nepricepuții de pe facebook au ironizat fotbalul românesc – care a absentat de la Europenele unde Mircea Sandu ne-a obținut statutul de gazde – și pe Victor Pițurcă. Să despărțim apele. Ironizați voi fotbalul de după 2014, nu așa, la găleată, „fotbalul românesc”. Cu Pițurcă antrenor, am făcut 1-1 cu Italia la Europenele din 2008 și puteam să câștigăm, dar a ratat Mutu un 11 metri. Iar grupa preliminară am terminat-o pe locul 1, înaintea Olandei, pe care a învins-o Pițurcă la Constanța. Așa că mai ușor cu Pițurcă! El trebuie să vorbească despre fotbal pentru că el e de ACOLO, nu voi. Când Steaua a luat Cupa Campionilor, Pițurcă a dat, în acea campanie, 5 goluri. 5! Gura!

5. Și nu mai spuneți că „fotbalul românesc e slab”. Nu, nu, nu, nu! E slab, insist, fotbalul românesc de după 2014. În 1982, Italia era campioană mondială. Iar Paolo Rossi rămâne singurul fotbalist din istorie care, în același an, a fost campion mondial, golgeter al Campionatului Mondial și Balon de Aur. Și a jucat Italia cu România, pentru preliminariile Campionatului European din 1984. La Florența și la București, Rossi n-a atins mingea în fața lui Gino Iorgulescu. Iar campioana mondială Italia n-a prins turneul final al Europenelor din Franța 1984. A lăsat-o acasă România, antrenată de Mircea Lucescu.

6. Nu numai pe facebook au apărut prostii. Au mâncat rahat și ziaricii. Dar, în presa română, acesta este meniul zilei.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.888 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger