AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisVaccin pentru caniculă nu aveți?

Vaccin pentru caniculă nu aveți?

1. Citez din cartea „Agent dublu în Războiul Rece” de Oleg Gordievski. Titlul spune totul. Gordievski e un kaghebist care a lucrat pentru englezi și danezi. Și se dezvinovățește în stil Pacepa. „N-am trădat țara, m-am revoltat împotriva regimului”. Școala KGB era „în pădurile aflate la 50 de kilometri nord de Moscova”. O Băneasa mai mare, tot în nordul Capitalei, tot în pădure. „Programa noastră școlară nu era axată pe îndoctrinarea studenților și, sincer, nici nu era nevoie, fiindcă studenții erau atât de îndoctrinați deja, încât păreau niște profesori de marxism”. Da, dar nu aveau trotinete. 

2. Digi lansează o școală de media. E cald, e de înțeles. Va fi profesor și Lucian Mândruță, pe care l-a „prelucrat” Brucan. Așa vorbea Brucan – „drăguță, am venit să te prelucrez”. Azi, elevul lui Brucan e eco-activist, e călare pe trend, adică pe bicicletă. Mda. Vaccin pentru caniculă nu aveți?

3. Danemarca, Grecia, Malta, Marea Britanie, Belgia, Germania, Italia, Luxemburg. Ce facem, din reflex sau din snobism, când auzim de aceste țări? Spunem „dom’le, popoare civilizate!” În țările enumerate mai sus, Biserica este protejată fiscal sau primește direct fonduri de la Stat (mai ales Biserica Protestantă, în Danemarca sau Marea Britanie). La noi, vorbitorii de giboneza corporatistă și alți parțial eclozați prigonesc Biserica, dar îi protejează pe oamenii serioși care fac, la Costinești, abluțiuni cu urină.

4. AUR și USR au procente electorale normale. Atât trebuie să aibă naționaliștii (ai noștri sunt naționaliști bezmetici) și neomarxiștii. Dar numai neomarxiștii sunt la guvernare.

5. Mircea Lucescu a spus că antrenorul Ungariei, Marco Rossi, ar putea antrena România. Rossi i-a fost elev. Lucescu n-a dat doar mari fotbaliști, ci și selecționeri. După câte a făcut în fotbal, Lucescu are dreptul de a fi subiectiv. Și eu m-aș fi așteptat să propună un român. Răzvan Lucescu, de pildă, îl susține pe Rădoi. Dar de aici până la ce a făcut Iordănescu – „Lucescu spune prostii” – e o tarla pe care o străbat doar cei care n-au văzut asfaltul. Domnule Iordănescu, Lucescu a inventat vreo 150 de fotbaliști pentru șapte – opt echipe naționale. Dumneavoastră n-ați obținut vreun rezultat notabil fără Hagi pe teren. Iar pe Hagi l-a debutat Lucescu în echipa națională. Cum să vă comparați cu Lucescu, domnule Iordănescu? Lucescu e un om cult, iar dumneavoastră aveți mai multe grade militare și demnități politice decât cuvinte în vocabular.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.555 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger