AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisUSR s-a apucat de COLECTIVIZAREA GREEN

USR s-a apucat de COLECTIVIZAREA GREEN

Am pus pe facebook câteva rânduri care prefațează acest text. „Nu credeți nimic din propaganda useristă legată de Mogoșoaia! E o manevră progresistă, e COLECTIVIZAREA GREEN. Dacă te bat mafioții, nu apuci să-i filmezi. Provocatorii nu sunt victime. La Mogoșoaia, neoproletariatul trotinetist duce o luptă împotriva proprietății, pretextul fiind ecologeala. Să nu uităm stilul care a consacrat USR: dezinvolta făptură nu a fost lovită, dar se auzeau țipetele ei”.

Ca de obicei, s-a vorbit despre efect fără a fi cunoscută cauza. Doamna e nouă în Mogoșoaia și a înspăimântat cu nonsensurile ei useriste această localitate care trăiește respectând patriarhalele rânduieli ale ortodoxiei latino – orientale. Doamna îi șicanează (un verb cam blând) pe localnici. Le necăjește (un verb foarte, foarte blând) familiile cu telefoane. Doamna are și apologeți. Îi numesc așa ca să ne distrăm. Apologeți, apolosciți, apolodaci și nu mă pricep la calculator ca să pun un „r” după acel „d” din apolodaci.

Mogoșoaia și Palatul Brâncovenesc sunt Portul și corabia voievodală ale Bucureștiului. Dar când trupele de asalt useriste izbucnesc pe străzile din Mogoșoaia, localnicii se ascund. Oastea pe trotinete vrea să dărâme gardurile și pontoanele, pentru a trece prin curțile oamenilor sprijinindu-și rațiunea de a fi în ghidon. Comuniștilor, jos labele de pe proprietate! Colectivizarea s-a terminat la începutul anilor ’60. Atunci s-a inaugurat Romexpo, cu Tudor Arghezi în tribună, adus cu japca de Gheorghiu – Dej. Romexpo și Casa Scânteii („Moscheea sovietică”, așa i-a zis un scriitor) au fost făcute acolo unde era înainte Hipodromul. Comuniștilor! Sau poate că nu sunteți comuniști și greșesc, scuze. Vreau să știu când va condamna USR cooperativizarea agriculturii, în urma căreia câteva sute de mii de țărani au ajuns la pușcărie.

Useriștii au privatizat și substantivul propriu „Europa”. Am auzit că în România ar fi un „curent antieuropean”. Nu, nu e, dar în capetele parțial eclozaților din Generația Gadget e un taifun anticultural. România ar fi în Europa și dacă n-ar vrea. La fel sunt și Balcanii, la fel e – logic- și Grecia, adică mama civilizației europene. Dar mulți români, mulți francezi, mulți italieni, mulți greci sunt împotriva birocraților de la Bruxelles. Europa înseamnă Michelangelo, Catedralele, nicidecum „doamna Ursula”, exersa-mi-aș talentele prozodice cu ea! Așa că mai subțirescu și mai subțireanu cu propaganda, pentru că noi am avut biblioteci înainte să ne digitalizăm! Useriștii întâi s-au digitalizat. La alfabetizare încă lucrează. Cel mai mare dușman al useriștilor nu e PSD sau PNL, ci gramatica limbii române.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.