AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisUseriștii au crescut. Sunt userioți

Useriștii au crescut. Sunt userioți

1. Dacă aș fi un pesedist miliardar le-aș pune, pe banii mei, centrale tuturor bucureștenilor care n-au apă caldă, mai puțin postacilor care i-au făcut galerie lui Nicușor Dan. Postacii sunt ușor de găsit. Trebuie angajați contrapostaci care să-i depisteze. O secundă: cu toate păcatele lui, Nicușor cel bogat în mătreață e mai spălat decât useriștii care n-au fost botezați cu toată apa. De ce au murit oameni la revoluție? Ca să n-avem apă caldă? Ca să fie la putere tot comuniștii? Da, comuniștii, prin urmașii lor și mai dogmatici – useriștii. Pardon, useriști au fost. Între timp au crescut. Acum sunt userioți.

2. Iulian Bulai ne-a prezentat-o pe Svetlana nu știu cum, „femeia care l-a confruntat pe Lukașenko”. L-a confruntat, Bulai, l-a confruntat? Corect e „s-a confruntat cu…” sau „l-a înfruntat pe…” Bulai este un cetățean useriot care se alfabetizează în calitate de șef al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților. Eruditul useriot ne-a anunțat că s-a întâlnit cu Svetlana „împreună cu Dan Barna”. Femeia a fost încântată. A văzut și ea doi intelectuali. Bulai a și descris-o. „O femeie puternică ce luptă.” Userioților, nu mai scrieți sau scrieți-vă între voi! „Puternică ce” sună jenibil, iar „ce” se pune pentru obiecte și alte pancarte cu lozinci Rezist. Pentru oameni e „care”.

3. Asta-i societatea useristă multilateral impostoare! Îl întrebi pe unul „ce meserie ai, mă, băiatule?” și îți răspunde „sunt administratorul unei pagini de facebook”. La fel e în redacții. Ziariștii netalentați sunt care mai de care mai aitiști. N-am dat de vreo lună definiția aitistului și e cazul. Aitistul este combinația ideală de inteligență artificială, prostie naturală și propășire anticulturală.

4. Bine că s-au liniștit ziaricii cu Bădălău, care „a fost prins în flagrant”. Corect e „în flagrant delict”, pentru că „flagrant” e adjectiv. Despre Bădălău am scris încă din 2013 (29 octombrie), când am titrat „Bădălău, ești prost rău!” Atunci era un alt scandal. Bădălău luase șpagă niște carne pentru o nuntă la Bolintin. La paranghelia aia, lăutarii au scos mai mult decât el. Cel mai deștept e fiul lui Bădălău, care a tocat banii scoși din găinării cu păsărici de lux, de la televizor.

5. Motociclistul pe care Monica Macovei l-a dat cu roțile în sus e vinovat de accident, pentru că „avea numere provizorii”. Corect. Și n-avea nici centură de siguranță pe motocicletă. El trebuia să o evite pe Monica, la fel cum evită ziaricii ei subiectul și scriu despre realizările din comuna de protocol Ciugud, „prima așezare rurală în care primăria a desființat casieria.” Extraordinici! Dacă tot e transparență totală, atunci țăranii avangardiști din Ciugud ar trebui să experimenteze și moda aia progresistă din unele hoteluri – să-și facă în case veceuri cu uși și pereți din geam.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.555 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger