AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisUntold și deontologeala

Untold și deontologeala

1.Burtieră la România TV: „Cum scăpam de bolile dermatologice”. La cât de puțină lume e pe Litoral, pericolul de îmbolnăvire e mic, așa că mai interesant ar fi să aflăm cum scăpam de bolile deontologice. După Sf. Maria, pe Litoral va începe să bată vântul, dar nu vântul scumpirii, fiindcă ăla a bătut deja, nu Vântu Sorin Ovidiu și nici vântul cu semnificație „pe aici nu mai e nici naiba!” E vorba despre vântul la propriu, care dă otite și te bagă, în cel mai bun caz, pe Sinupret. Va fi vreme de team-buiding. În presa de deontologeală, team-buildingul se chema seminar. Din 2005 până prin 2015 ziaricii obedienți erau cărați pe banii oengeurilor ca să ovaționeze încătușarea afaceriștilor româi. Iar mulți dintre moguli erau la fel de aliniați. Dacă aș fi fost patron de ziar, i-aș fi dat afară pe tovarășii jurnalaci. „Io vă plătesc că să produceți pentru publicația mea, nu să faceți pe justițiarii de simpozion”, așa le-aș fi spus.

2. Am văzut imagini de la Untold. Un fel de Neversea fară mare, deci un fel de never pentru mine. Dar e muzica acestei generații, nu-i pot eu obliga pe niște digitalizați să accepte că un refren trebuie să aibă versuri. Oricum, prefer Neversea și Untold concertelor de bestializare rock. Ce nu mi-a plăcut la Untold a fost drogangeala de extracție trotinetistă. Nu mi-a plăcut nici că pe afișele Untold scria fie Cluj-Napoca, fie „Transylvania” cu „y”. România – deloc. Și a mai fost o chestie care nu mi-a plăcut. Referindu-se la bucureșteni, un domn important de la Cluj i-a identificat ca „oamenii din sud”. În sud, iubitorii de Untold ca nenea ăsta sunt numiți mâncători de karaoke.

3. Am văzut pe plajă și turiști care citesc cărți, am văzut și ziare, dar n-am mai văzut, de câțiva ani, integrame. Până prin 2010 erau tarabe de ziare lângă orice plajă și vânzătorii nu spuneau „am vândut 27 sau 89 de reviste cu integrame”. Integramele se numărau la kilogram. „Am vândut șapte kile de integrame.” A murit o lume. Integramele, sudoku îți antrenau mintea. Rebusul nu era cultură, era ceva de teleeurobingo (prezentat de cozonacul cu șorici Horia Brenciu), dar nu îți prăjea creierul ca smartpone-ul. „O abreviere a culturii” a fost rebusul, nu știu cine i-a zis așa. La integrame contracronometru pe teme culturale, de pildă, un inginer bun – și toți inginerii erau trecuți prin scoală serioasă – îl învingea pe orice critic literar, mai puțin pe Laurențiu Ulici, fost președinte al Uniunii Scriitorilor, care era un critic literar fără fior, dar cu minte de scanner. Am adus aminte de ingineri. Pe vremea lui Ceaușescu, aitiștii de elită de azi ar fi fost cel mult subingineri.

4. Se poate scrie și evitând covidul, Ucraina și Rusia.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.871 afisari

16 COMENTARII

  1. Maestre te rog nu mesteca o oala mare pe care cineva a pus o eticheta „rock”…
    Te rog asculta Manfred Man-Time, Deep Purple-When a Blind Man Cries, Tina Turner-Come Toghether…Rock nu inseamna ce cred unii ca e…
    Cu stima…

  2. Bestial! Vorbești de bestializarea de la concertele rock? De fapt, știi ce vorbești?
    Sunt sigur că nu ai nici cel mai mic habar. Bestialule!

    • Recomand DeepPurple-April dupa albumul Season 1969[cred],considerata de specialisti drept cea mai complexa-lucrata piesa „scoasa” vreodata,indiferent de gen[clasic,jazz,blues…], interpretata alaturi de Royal Filarmonic Orchestra London…..

  3. Faptul ca alegi intre rock si mizeria aia de la untold , spune multe despre tine….

    • Recomand Grand Funk Rail Road…Inside Looking Out…Dupa aceasta super piesa, au venit cu noul stil Deep, Credence,Sabbath,Zeppelin,Uriah Heep.
      Dupa ce Lord si Blackmore au auzit-o, au schimbat „macazul” si au trecut la Burn, Machine Head…

  4. 2.
    My heart goes
    La di da, da di da
    La di da, da di da
    La di da, da di da
    My heart goes
    La di da, da di da
    La di da, da di da
    La di da, da di da
    My heart goes

    -e o chestie de gust
    (de ce te k.. in gustul omului?)
    kalkbrenner e supperior:

    https://www.youtube.com/watch?v=X_nZafyTSbQ

    Ana Simina Grigoriu married Kalkbrenner (born 8 May 1981 in Bucharest) is a Romanian-Canadian DJ and music producer from Toronto specializing in electronic techno music. She has lived and worked in Berlin, Germany, since 2008.

    • E posibbil sa se fi schimbat standardele si probabil eram plecat sa ud buretele, sau n-am destula cultura muzicala…Vezi recomandarile de mai sus…

  5. „omul important”din cluj sint sigur ca este un sac de grasime umplut cu k kt . asa tare le pute sudul ca stiu o groaza care s-au aciuat in Bucuresti , dar bucuresteni sa se stabileasca la cluuuj , nu stiu . se lauda singuri , in lipsa de altceva .

    • Iti place sau nu, sudul nu „ii pute”…Sudu’ chiar pute de lenesi,smecheri atotstiutori,nesimtiti,mancatori de seminte si degraba scuipatori de coji si flegme, vorbitori „decat” de limba romana prost articulata, majoritatea, plus o minoritate extrem de educata…Din tren de la Chitila pana in Gara de Nord, munti de gunoaie „randuite atent” paralel cu linia ferata. Dureros dar adevarat… …
      Sincer, eu din sud, stau la Oradea…

      • probabil nu ai vazut la tv crisul blocat de pet-uri .apoi n-o mai suge cu sudul ca nu-i da afara din casa pe ardeleni harnicia . pina deschid gura adormi , sint cunoscuti prin placerea de a-si umple camarile cu mancare si cam atat . am fost de multe ori in ardeal si nu am ramas cu gura cascata , doar lauda de sine cum vad si la tine , mai scutiti-ne cu sudul si nordul vostru de parca ati vorbi de suedia sau danemarca , nespalatilor cu miros de telemea .

  6. -cine mai aude oakenfold???
    -o affirmatie care pare nerushinata,
    au facut-o altii:
    cica Falco a inventat rapp
    sau i-a infectat pe americani!

  7. Ba radu sorin. Ce cautati ma voi in Bucuresti ?
    Ardelenii pulii mele, ca sunteti varza. Si betivi si lenesi si dobitoci. Ati sufocat Bucurestiul cu trandavia, prostia si curvele voastre.

  8. Ba handicapatule, radu sorin! Limba romana este pocita cel mai mult in Ardeal. TZE-AI DREACU SA FITI.

  9. Subscriu Razvane la referirea ta despre ingineri. Am terminat Facultatea de Automatica si Calculatoare, dupa ce am intrat in anii 80 vreo 150 si am terminat cam 40. La trei sectii: soft, hard, automatizari. E greu sa explici acum cum se intra la o facultate de top( medicina, automatica,electronica…)si cum se termina.Eu am luat suturi in cur de la mineri, dupa ce mi-au inspectat carnetul de student si pentru ca aveam nota cinci la economie politica si mi-au pus blazonul”golanul dracului”. Pentru mine acel cinci facea cat un zece, caci eu ma pregateam pentru retele de calculatoare, nu pentru alte retele.Revin la tema initiala. Inginerii care fac proiecte facute de altii, dar nu mai corespund normelor tehnice si climatice actuale, nu sunt ingineri. Si duc ideea mai departe catre medici, profesori, avocati, procurori, judecatori…..;demnitari. Am zis

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger