AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisUn război, două războaie, patru războaie

Un război, două războaie, patru războaie

1. „Biblioteca pentru toți” a ajuns un fel de „Litoralul” pentru toți, adică „Litoralul pentru nimeni”, așa că poate și tenismanul farfuriot C.T. Popescu să își dea cu părerea despre Eugen Barbu. Pe gardul Parcului Cireșarii Popescu a văzut niște panouri cu Pacepa, Foriș și Eugen Barbu. Primii doi au fost niște bestii, Eugen Barbu a fost un romancier și un pamfletar prevăzut cu un talent bestial. Barbu ar merita și o statuie în parc, pentru că în zona aia a copilărit și de acolo s-a inspirat când a scris „Groapa”. Din păcate, trebuie să mai treacă două generații de critici pentru ca Barbu să fie așezat unde ar merita. Până atunci va plăti pentru ce a scris în „Săptămâna”. Ca ziarist, Barbu a fost o combinație de Arghezi și comisarul Alimanescu – justițiar, infractor și torționar. Teritoriul literar al lui Barbu s-a întins de la prăvăliile de pe Grivița și de la Groapa lui Ouatu (un englez avea prăvălie acolo, îl chema Watt și de aici a apărut Groapa lui Ouatu) până la ieșirea din București  spre Mogoșoaia. Puțină lume știe că Barbu a fost și impresar de fotbal în Cuțarida. Era căpitanul echipei „Amatorul” și l-a vândut pe viitorul mare pictor Alin Gheorghiu la Juventus București, pe un rând de tricouri. Informația o am din cartea „Trecători, trecători” de Anamaria Smigelschi, soția lui Alin Gheorghiu. Popescule, dă-te jos de pe culmile piezisului! Tu ești cărăușul de flamură al neouteciștilor, așa că lasă-ne!

2. Un clasic al șprițului a zis că, uneori, dresul e mai scump decât beția. În cazul războaielor, asta-i regula. Fiecare zi de război ne va costa cât zece zile sau chiar două săptămâni normale. Pentru refacerea Ucrainei cetățenii U.E. vor plăti cât pentru două războaie. Și pentru asta ar fi nevoie de alte patru războaie. Sau de două războaie, o criză bancară, una energetică și o pandemie. Și de niște sclavi ai trendurilor care au ca unic argument clișeul „Teoria Conspirației”. Și mai e ceva. În politică și chiar în istorie nu contează ce spui. Contează când spui. Băsescu a spus în 2008 că unii politicieni români au fost trădători când au semnat Tratatul cu Ucraina. Și-ar permite să spună chestia asta și azi?

3. În Anglia, Meghan și prințișorul de pub pe nume Harry nu vor reuși să compromită Monarhia. La noi, Duda aproape că a reușit. L-am mai avut pe aici și pe prințul imobiliar Paulică, pe care l-au inventat pesediștii și l-a preluat Băsescu. Singura varianta monarhică plauzibilă este Prințul Nicolae. Am auzit că e cam belaliu, dar ne-am obișnuit cu useriștii.

4. Cine a adus, în pandemie, măști și dezinfectanți trebuie să importe acum becuri economice. Așa e corect.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.801 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger