AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisUn guvern cu 1000 de defecte și o singură calitate. E fără...

Un guvern cu 1000 de defecte și o singură calitate. E fără USR

1. Lumea dă vina pe guvern pentru orice, chiar si când greșește primarul de sector sau administratorul de bloc. Iar un guvern ca Ciolacu e o invitație la înjurătură. Pe mine mă încurcă și când trebuie să pun ”ca” sau ”că” înainte de Ciolacu. Am sperat că scap de treaba asta. Mai rău era doar ”ca” sau ”că” înainte de Ciucă.

   2. După revoluție, România a avut miniștri ai Culturii ca Răzvan Theodorescu, Marin Sorescu, Andrei Pleșu, Viorel Mărginean. Acum o avem pe Natalia Intotero. Femeia asta putea să demonstreze că are o minimă legătură cu tot ce e spiritual dacă îi spunea lui Ciolacu ”vă mulțumesc, domnule premier, dar e prea mult pentru mine! Puneți-mă la Finante, că-i mai simplu!” Și ar fi avut dreptate. Ca să bagi vastul în Caraiman n-ai nevoie de Tolstoi. Biblioteca îti presară frâne în astfel de situații și e păcat.

   3. Acest guvern are, totusi, și o calitate. E fără USR. Parțial eclozații au spus că au plecat de la negocieri fiindcă nu li s-a prezentat LOR nu știu ce buget sau proiect de buget. Buget pentru ce? Pentru vaccinuri (eventual încă un miliard de euro), pentru legalizarea drogurilor, pentru trotinete, pentru a spurca Biserica, pentru ecologeală si vandalizat muzee, pentru a discrimina instituția ”Mama, Tatăl si Copilul”? Sau pentru ce?

   4. De Crăciun s-au întors acasă românii din Spania, Italia si Anglia. Nu poți să le vorbesti despre discriminare unora care au fost jigniți zilnic până când au reușit (sau nu) să își facă o situație în străinătate. Și Romania cum i-a întâmpinat? Cu Schengen. Cam târziu, mulțumim, Austria! Și cu bucăți de autostradă. Nu e rău ca s-au dat în folosință segmente de 12 sau 19 kilometri. Dar Marea Unire din 1918 va avea PRACTIC loc atunci când vom lega drumurile de peste munti. Adică Pitești – Sibiu si Comarnic – Brasov.

   5. Am văzut filmul ”Libertate” de Tudor Giurgiu. Mi-a plăcut mai mult decât    ”Anul nou care n-a fost”. E mai dur. Mai adevarat. Mai consistent. Mai greu de văzut și de acceptat dacă n-ai trăit în vremurile alea. Acțiunea are loc la Sibiu în timpul revolutiei. Securitatea, Miliția si Armata nu înteleg nimic din ce se întâmplă (exact ca la alegerile prezidențiale din 2024), pentru că fuseseră instruite pentru altceva, așa ca viitorii beneficiari ai pensiilor speciale împuscă civili, dar se omoară si intre ei. Cand nu se omoară, se trădează și se torturează reciproc. L-am criticat pe Tudor Giurgiu când era director al TVR. Dacă aș scrie acum că e un mare regizor aș face o afirmație evazivă, sforăitoare, comodă. E un regizor cu operă. Din punctul meu de vedere, ”Libertate”, ”Despre oameni și melci”, ”Nasty”, ”De ce eu?” sunt filme care rămân.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
7.193 afisari

10 COMENTARII

  1. Nu m-aș fi așteptat ca Năstase să lase un pidosnic să-i facă film.
    Nici celălat regizor, Bogdan Mureșan, n-are treabă cu ceea ce greșit numim revoluție sau lovitură de stat; era prea tînăr atunci. Nici el nu arată a român.

  2. Toți Doreii sunt jurnaliști, plătiți regește să scrie ce trebuie, fără pic de rușine și deontologie profesionala

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger