AcasăEditorialRazvan Ioan Boanchis"Tunelul dogmatic" și urșii

„Tunelul dogmatic” și urșii

Cum o fi să-ți mănânce urșii fiica, după ce aceasta a dat bacalaureatul? Poate ne răspund salamandrele oengiste de după Colectiv și alți parțial eclozați care trăiesc boierește din eco-anarhism. Dacă ar fi după mine, aș vinde pe bani grei vreo 5000 de urși unor țări europene civilizate, în care poliția nu mai face față agresiunilor stradale. În continuare, voi renunța la fluturașii pamfletar – metaforici și voi cita un text.

„Prin 2003, la o întâlnire cu președintele Chirac, acesta m-a întrebat de ce noi, în România, împușcăm urși. I-am spus că apreciem sfaturile prietenilor, dar se pare că noi știm să gestionăm populația de urși, având peste 6000 de urși (acum probabil s-a ajuns la aproximativ 10.000), spre deosebire de Franța, unde ultimii doi urși fuseseră împușcați din greșeală. I-am propus să relocăm un număr de urși în Franța. MI-A SPUS CĂ FERMIERII FRANCEZI AR FI NEFERICIȚI. (Dar ai noștri sunt fericiți de când România e tranzitată de tirurile cu cereale din Ucraina, n.m.) Vânătoarea are ca scop să păstreze un echilibru între populația de urși și arealul în care aceștia trăiesc. Acest areal însuma cam 2,8 milioane de hectare la nivelul anilor ’60. Pe această suprafață erau estimați 4050 de urși în 1968. Acum numărul lor este dublu pe suprafețe despădurite masiv. Sunt zone unde pagubele produse de urși sunt serioase. În 1986, în Harghita erau 1155 de urși. Pagubele au însemnat 1200 de hectare pădure cojită, 798 de bovine, 75 de de cabaline ucise, 602 ovine, 39 porcine. Vânătoarea cu străini s-a făcut (inclusiv pe vremea lui Ceaușescu) pentru că românii, în rare cazuri, vor plăti 5000, 10.000 sau 20.000 de euro pentru un cerb. De ce au nevoie ocoalele de vânătoare sau asociațiile de vânătoare de acești bani? Pentru a achiziționa hrană pentru animale și pentru a o duce pe munte.(…) Recordul din România pentru un urs (se măsoară blana, n.m) este din 1983. Un urs de 687, 79 de puncte. Și mai sunt 10-12 trofee peste 600 de puncte. Recordurile din Europa au fost Cehoslovacia – 367 de puncte, Bulgaria 375, Croația 448, Iugoslavia 582. Dacă veți merge la Clubul de vânătoare din Paris, veți vedea un urs imens. Când m-am uitat pe etichetă, am văzut că fusese vânat în România de un francez, în anii ’70.”

Am citat dintr-un text publicat de Adrian Năstase în 2021. Cei mai mulți dintre dumneavoastră au înțeles demonstrația. Sunt și useriști (puțini) care au înțeles-o, dar se vor face că n-au înțeles-o, pentru că sunt sclavii prejudecăților și ai Gretardatei Thunberg, pentru că, din noiembrie 2015 încoace, se repetă perioada 1948-1953 și se excavează un nou „tunel” dogmatic.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.