Talibanii pe trotinete

1. Urâte imaginile alea din Kabul! Lume îmbrăcată prost, ca în România, la lansările de carte. E foarte greu, la Kabul, cu talibanii. Dar nici la București nu-i ușor cu talibanii pe trotinete.

2. Cîțu zice că nu știe ce și cât a băut când l-au prins americanii. Din păcate, nu vom găsi martori care să ne spună exact, pentru că nu ar mai fi știut nici ospătarii dacă ar fi fost întrebați a doua zi după ce Cîțu a plecat cu mașina la schi – proba de slalom uriaș. Nu glumesc. E vorba despre „un efect psihologic real, un fenomen solid instalat în literatura academică psihologică”. Se numește „efectul Zeigarnik”. Bluma Zeigarnik, „o reputata psiholoaga, a observat că ne amintim mai bine ce nu este terminat.” În 1927, Bluma Zeigarnik a descoperit acest efect „privind chelnerii de la o cafenea din Viena. Chelnerii țineau minte ce comandaseră clienții atâta vreme cât aceștia nu achitaseră nota, dar odată ce nota era plătită, ei uitau cu desăvârșire comenzile.” Cîțule, ești grațiat, te-au uitat și ospătarii! De efectul Zeigarnik am aflat citind o carte frumoasă, „Madlena”, de Liiceanu. Minunată scriitură! Felicitări, Liiceanu! E vorba despre doamna Aurora Liiceanu.

3. S-a smardoit, pe Calea Victoriei, comicarul Micutzu. N-aș fi crezut, fiindcă e foarte grațios și are un rânjet de zeu. Zeul Apis. Vă rog să-i căutați pe net încercările de umor. Zeul e cu trotinetiștii, e cu Piața Victoriei, e cu „România decentă”. Și în toate monologurile face abuz de „să-mi bag!” Și „să-mi bag” și iar „să-mi bag”. Contribuția lui în domeniu e esențială. A creat efectul comic „SĂMIBAG”.

4. Afganistanul e salvat. Și tot un om de cultură din România a reușit acest lucru. E și șef al Comisiei de profil din Camera Deputaților. Se numește Iulian Bulai și a scris pe o centură de socializare că „USR PLUS face un apel la comunitatea internațională pentru a lua acțiuni concrete care să protejeze cetățenii din Afganistan”. Acțiunile se iau în business. În politică, acțiunile se fac. Tot intelectualul cu funcție Bulai, om plătit ca atare din bani publici, ne-a explicat că oamenii „care nu au respectat strict legea islamică și tradițiile tribale au fost TORTURAȚI CU BRUTALITATE…” Deci n-au fost torturați cu tandrețe. Când gândește Bulai, vine întunericul beznei care produce distracția cu veselie.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.340 afisari

8 COMENTARII

    • Să-i trageți de urechi, ghiduș, și pe colegii de la National, domnule Boanchiș, că și ei bubuie și forează din greu la puțul gîndirii, făcînd progrese remarcabile: din proști devin și mai proști (Vadim Tudor). Pentru dumneavoastră, toată stima.

    • Dacă te-a dat Nistorescu (un impostor) pe spate, înseamnă că niet kultur la tine. De la Nistorescu la Boanchiș e o distanță destul de foarte apreciabilă, ca să nu zic cosmică.

  1. Maestre,se vede talentul de spadasin,Ordinul Metaforei/Comparatiei,in grad de cavaler.. dar si scoala 118 si Nicolaie Balcescu.
    Participantii stiu de ce(la scolile cu pricina..).

  2. Un sinonim la generatia trotinetistilor ar fi generatia celor care se enerveaza cand hartia igienica nu se rupe dupa decupaj. Sau se mai poate spune generatia ochelarilor de cal, dar asta deja este o metafora prea complexa.

  3. Eu acum am observat ca Boanchis sustine un 🎤in poza cu care isi ilustreaza articolele. Ce faci, dom’le, cu sculai în mînă? Cînți la ea? 😀

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger