AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisSuntem solidari sau nu mai suntem?

Suntem solidari sau nu mai suntem?

Când a izbucnit Covidul ne-au înnebunit cu empatia. Acum ni se cere solidaritate în criza gazelor. Întotdeauna se vor găsi cuvinte care să justifice restricțiile. Pe bază de empatie – „treci în casă!” Din solidaritate – „deplasează-te cu metroul, pe jos sau cu trotineta!” Și tot din solidaritate nu-ți pune întrebarea dacă România a băgat pe cineva în vreo pandemie sau în vreo criză financiară ori energetică. Italia, Spania, Portugalia își pun întrebarea asta. Noi am găsit răspunsul. Uniunea Europeană merge prost pentru că România e plină de corupți și nu putem să o satisfacem pe doamna Ursula, o femeie măritată cu un om cinstit.

Petre Pandrea a scris despre „Helvetizarea României.” Era cam mult, deși geografia ne-ar fi permis măcar să visăm – 33% munți, 33% dealuri, 33% câmpie, 1% umilință care face mai mult decât toate 99% dinainte, plus Delta, ieșire la Mare și cel mai lung traseu al Dunării prin vreun Stat riveran, de la izvor până la vărsare. Și m-aș opri, fiindcă am dat-o în protocronism, dar uite că n-am chef să mă opresc.  Mai adaug că râurile, de la Nord la Sud, parcă sunt dispuse pe hartă cu mâna. Cu astea nu ne lăudăm și bine facem: ne-am născut bogați săraci, privilegiați degeaba.

Noi ne lăudăm cu ce avem toți în particular, însă nu avem ca popor. Pe cont propriu suntem șmecheri și demni. Șmecherie mică și demnitate inutilă. Cei mai demni români sunt și cei mai neaju(tor)ați. Chestia asta se cheamă semeția săracului. Bogatul lasă uneori nasul jos fiindcă mereu are ceva de pierdut și a riscat ca să adune.

Iar cel mai mare defect al nostru e că nu știm să spunem „nu”. Aici sunt șmecheri și săracii, și bogații, așa că toți românii te plimbă cu vorba. Nici useriștii nu mai vor să se vaccineze, niciun român nu vrea să facă economie pentru cauzele altora. Țineți minte cum se lăudau useriștii? „Io m-am vaccinat la Fetești, io m-am vaccinat la Țăndărei”. Azi – mucles. Dar n-ar scrie vreunul pe centurile de socializare „nu mai importați vaccinuri!”

Guvernanții intră în altă categorie. Ei îi plimbă cu vorba doar pe români. Doamnei Ursula îi spun „da” necondiționat. A venit Orban al Ungariei și ne-a jignit la noi acasă. Trebuia expulzat fără discuții. Ungaria e statul din U.E. cel mai ostil U.E. și România e statul cel mai servil din U.E.. Doamna Ursula s-ar fi solidarizat cu noi și ar fi sancționat Ungaria, nu-i așa? Suntem solidari sau nu mai suntem?

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.289 afisari

14 COMENTARII

  1. Ala nu e roman i cuman. Roman e ala care circula cu mine pe asfaltul de 70 grade C si rade ca i se lipeste talpa de smoala,nu ala care rade ca scapa de drumul din România si pleaca afara.
    Ala e roman. Care imparte drumul soarta aerul, si se simte mandru nu doar cand canta imnul.

  2. imi pare rau va contrazic ORBAN al ungariei nu a jignit pe nimeni in tot discursul de 3 ore nu a pomenit ROMINIA inseamna ca nu ati citit dar nui tirziu il gasiti pe saitul dn. TOMOZEI ALTFEL VORBITI PROSTI SAU SCRIETI.

    • Bă „popescu”, după ce că ești prost…semnalizezi că ai învățat româna având ca profesori pe Iurie Roșca și pe Laszlo Tokes? Așa-i că scrierea cu „â” din „a” e tipică imperialiștilor români și pe cale de consecință ai fost dresat să o eviți? De răspândirea onanismului, adică a ideologia lui Viktor Onan, mă ocup eu, că d’aia sunt Hugo Boss peste grofi și nemeși. Tu, marș înapoi la școala de scatofagi din Buda str Lendvay 28. Nyald ki a seggem!

  3. popescu mihai…. scris cu litere mici de însusi „autor”…..

    Dle Popescu cred, ca ar fi timpul sa înveti macar regulile de baza ale gramaticii române! Sau faci parte din „poporul ales”?, cel care dicteaza tot in România, inclusiv in Ministerul Învatamântului…. „popor ales” plin de analfabeti…..

  4. nu a vorbit prost …a vorbit mult…si declaratiile astea trebuia sa le faca daca are …cojones, la budapesta…impreuna cu tot guvernul lui…

  5. A spus lucruri care in Romania nu se spun la nivel oficial. Fiecare cu parerea lui, dar ajuta sa ne imaginam cu ar fi daca si in Romania s-ar vorbi in interes national nu serviabil intereselor straine. Deci? Santem solidari?

  6. Corect!
    Discursul lui Orban a atins puncte vitale ptr statele natiune, a invitat la o.pozitie comuna. Discursul nu este cel promovat de vechii udmr – isti, atentie mare!
    Personajul este demn de toata cinstea..nationala..a propriului popor..
    Poate ne inspiram si noi …

  7. Ma bucur ca pseudoromanecele sunt interesate de onanismul maretului conducator Viktor Onan. Nu refuzam o mana feminina de ajutor. Te astept cu drag in szekelyfold cu kurtoskalacs in varf de lance.

  8. una vorbim …si alta… mancam.. trebiua sa le spuna la el acasa sau .. nu.Altfel o tinem langa pana dimineata….

  9. Futu-va muma-n cur de bozgori.Ba,in ROMANIA, toti cetatenii sunt romani. Lua-v-ar mama draculului de golani. Pe romaneste, stati in banca voastra si invatati limba romana. Daca nu , mars in pusta maghiara, care nici aia nu e a voastra hunilor.

    • E drept, in pusta am sosit din zona Mongolia-Altai si Uralul de sud. Cu mandrie putem afirma ca sutem europeni din Asia. Onanismul, adica ideologia gloriosului conducator Viktor Onan, e sinteza maghiaromaniei ce ne guverneaza existenta de la Atila incoace. Avem incredere nezdruncinata ca neodualismul imperial ruso-maghiar e calea de urmat. Visul oricarui vajnic onanist e sa faca Ungayria dodoloatza pan’ la Bashkortostanul natal.

  10. Orban bacsi a vorbt cum a vorbit,uitand ca „joaca in deplasare”.Oricum,e plin de „impresii”.Sa-i fie de bine si la vara cald…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger