AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisState eșuate, societate suspendată

State eșuate, societate suspendată

1. Teroristul care a înjunghiat mai mulți copilași la Annecy avea patalamale de refugiat în Suedia, dar voia și acte franțuzești. Parisul l-a refuzat cu câteva zile înainte de masacru. Interesant și definitoriu pentru U.E. mi se pare ce s-a întâmplat la tocșoaiele din Franța. Ziaricii și alți opinioți învinovățeau statul pentru că nu a fost generos cu domnul refugiat. Se vorbește, de câțiva ani, despre „statul eșuat”. Aceasta este o societate suspendată. Încă de acum 10-15 ani, în ghetoul din Nisa – o grădiniță pe lângă periferiile din Marsilia – poliția nu pătrunde seara pentru că ar fi întâmpinată cu pietre în parbriz. Bineînțeles că în cartierele de blocuri cu locatari extracomunitari din Marsilia lumina e plătită de primărie. Cum ar fi să suni la ușă și să spui „bună ziua, am venit să citesc contorul”?

2. U.E. are dreptate. Trebuie să ne purtăm frumos cu refugiații și să-i înjurăm pe dușmanii refugiaților. Mai ales că suntem o țară musculoasă. Cu doi inși bine pregătiți poți să rezolvi sudul României fără să omori vreun om. E vorba despre doi piloți care ar zbura  noaptea deasupra podurilor de peste Dunăre – Cernavodă și Giurgiu. Spre Ardeal n-avem autostrăzile Pitești – Sibiu și Comarnic – Brașov, așa că „izolare totală” ar scrie pe noi. Stați liniștiți, a fost o glumă, o ipoteză tâmpită! Doar n-o să ne ducem cu avionul în vacanță la turci, la bulgari, la greci. Trenurile sau tramvaiele sau ce-or fi alea, care merg de la Gara de Nord la aeroportul Henri Coandă (se pronunță „anri”, nu Henry, fiindcă mama colegului de liceu al lui Mateiu Caragiale era franțuzoaică), sunt oricum zgâriate. La propriu „zgâriate”. Le-au făcut masaj cu unghiile (crengile) copacii necosmetizați de pe traseu.

 3. Știți de unde ești dacă nu îi apreciezi pe creatorii de modă care sar din pilulă în pilulă, au depresie și se sinucid? Ești din evul mediu. I-am numit creatori de modă, nu croitori. Croitoresele din copilăria mea munceau mult, pe bani puțini, erau longevive și aveau copii și nepoți, nu vicii și halucinații. Am și eu o întrebare medievală: panaramezii ăștia întâi se droghează sau întâi au depresie? Poate va elucida cazul ziarul „Libertatea”, pentru că are experiență. În „anchete jurnalistice”, desigur.

4. Relația domnului președinte cu profesorii este ca un film pentru adulți. Dumnealui joacă în rolul soțului plecat de acasă.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.069 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger