Cauta

Spitale și catedrale

1. România TV a titrat „La Ferma Dacilor au ars șapte copii de valoare.” Să mai spuneți că Adi Minune n-are carte de muncă! E șef la RTV. Nu vreau să intru în corul progresist, dar manelizarea morții o aveam chiar și înainte de a apărea manelele. O aveam de la Miorița, însă subiectul trebuie tratat cu nuanțe, pentru că virtuțile prozodice și moartea văzută ca o nuntă cosmică îl lasă în umbră-urmă pe ciobanul contemplativ și atât de miștocărit după revoluție, când s-a dat drumul la revizuiri. „Miorița” e o capodoperă de versificație. Marii scriitori germani au preluat temele din Faust. Eminescu, Sadoveanu (în „Baltagul”) și, mai ales, Blaga (cu filozofia spațiului mioritic) au pornit de la „Miorița”. Revenind la România TV, acest post promovează manelizarea gazetăriei, dar e preferabil Antenei 3, unde defilează generalii ăia caraghioși. Mi-a plăcut ce a scris unul pe o centură de socializare: „pe generalii de la Antena 3 i-aș pune să curețe mormintele soldaților români din Al Doilea Război Mondial, care s-au luptat de adevăratelea cu rușii.”

2. S-a terminat cu sărbătorile și cadourile. Cunoașteți expresia „dacă nu-l inviți, românul se supără, și dacă îl inviți, nu vine.” Recunosc: exact așa sunt eu. Dar a mai apărut un fenomen. Dacă nevasta nu-i ia soțului niciun cadou, bărbatul se simte neglijat. Dacă soția îi ia un cadou, domnul o ceartă că a cheltuit banii.

3. De Crăciun, de Sfinții Ștefan, Vasile, Ion și de Bobotează, bisericile au fost pline. Lozinca progresistă „vrem spitale, nu catedrale” e un vax. În urmă cu 100-150  de ani, când nu prea aveam spitale (Colțea face anul ăsta 320 de ani, dar e o excepție), mănăstirile aveau pe lângă ele așa-numitele „bolnițe”. Așa că Biserica a construit spitale înaintea progresiștilor. Progresiștilor, nu mai mințiți, că de-aia aveți sub 10% în sondaje! Și nu-i mai faceți „retarzi” pe bătrâni. Corect se spune „retardați” și exemplificările merg pe contrasens cu trotinetele.

4. Celebrul judecător karatist Vasilică Danileț, acest Marius Manole al magistraturii, s-a pensionat la 48 de ani. Cam târziu, dar nu asta-i problema. Nu a făcut el legea. Dura lex sed lex. În traducere, legea e dură, dar așa e legea. Chestia asta sună ca „mititeii au carne tocată, dar așa sunt mititeii.” Foarte profund. Chiar științific.

Ultimele stiri

  • Informații de ultimă oră! Florin Piersic, transferat la un alt spital din Capitală/Care ar fi sursa infecției
  • Putin a adus la Moscova armele nucleare, de Ziua Victoriei!/Europa, cu ochii pe arsenalul Rusiei – VIDEO LIVE
  • Gigi Becali, dezvăluire BOMBĂ: „Am dat la PSD 500.000 euro!”. Cine a primit banii de la patronul FCSB – VIDEO
  • Ciucă despre candidatura la prezidențiale: „Vedem după locale”
  • Creștere a cazurilor de rujeolă în Europa
  • Weekendul porților deschise la Spitalul de Stomatologie construit de Sectorul 4
  • Poza Zilei
  • Toyota vrea să creeze maşina supremă cu inteligenţă artificială
  • Polonia susține ca spionii cibernetici ruși au făcut ravagii
  • Horoscop 9 mai 2024 – Astăzi veți avea o mare capacitate de a reflecta și de a gândi
  • Exit mobile version