Cauta

Spitale și catedrale

1. România TV a titrat „La Ferma Dacilor au ars șapte copii de valoare.” Să mai spuneți că Adi Minune n-are carte de muncă! E șef la RTV. Nu vreau să intru în corul progresist, dar manelizarea morții o aveam chiar și înainte de a apărea manelele. O aveam de la Miorița, însă subiectul trebuie tratat cu nuanțe, pentru că virtuțile prozodice și moartea văzută ca o nuntă cosmică îl lasă în umbră-urmă pe ciobanul contemplativ și atât de miștocărit după revoluție, când s-a dat drumul la revizuiri. „Miorița” e o capodoperă de versificație. Marii scriitori germani au preluat temele din Faust. Eminescu, Sadoveanu (în „Baltagul”) și, mai ales, Blaga (cu filozofia spațiului mioritic) au pornit de la „Miorița”. Revenind la România TV, acest post promovează manelizarea gazetăriei, dar e preferabil Antenei 3, unde defilează generalii ăia caraghioși. Mi-a plăcut ce a scris unul pe o centură de socializare: „pe generalii de la Antena 3 i-aș pune să curețe mormintele soldaților români din Al Doilea Război Mondial, care s-au luptat de adevăratelea cu rușii.”

2. S-a terminat cu sărbătorile și cadourile. Cunoașteți expresia „dacă nu-l inviți, românul se supără, și dacă îl inviți, nu vine.” Recunosc: exact așa sunt eu. Dar a mai apărut un fenomen. Dacă nevasta nu-i ia soțului niciun cadou, bărbatul se simte neglijat. Dacă soția îi ia un cadou, domnul o ceartă că a cheltuit banii.

3. De Crăciun, de Sfinții Ștefan, Vasile, Ion și de Bobotează, bisericile au fost pline. Lozinca progresistă „vrem spitale, nu catedrale” e un vax. În urmă cu 100-150  de ani, când nu prea aveam spitale (Colțea face anul ăsta 320 de ani, dar e o excepție), mănăstirile aveau pe lângă ele așa-numitele „bolnițe”. Așa că Biserica a construit spitale înaintea progresiștilor. Progresiștilor, nu mai mințiți, că de-aia aveți sub 10% în sondaje! Și nu-i mai faceți „retarzi” pe bătrâni. Corect se spune „retardați” și exemplificările merg pe contrasens cu trotinetele.

4. Celebrul judecător karatist Vasilică Danileț, acest Marius Manole al magistraturii, s-a pensionat la 48 de ani. Cam târziu, dar nu asta-i problema. Nu a făcut el legea. Dura lex sed lex. În traducere, legea e dură, dar așa e legea. Chestia asta sună ca „mititeii au carne tocată, dar așa sunt mititeii.” Foarte profund. Chiar științific.

Ultimele stiri

  • Fcsb, pusă la colțul rușinii în Europa
  • Sindicatele din Sănătate acuză: Guvernul taie din banii spitalelor publice ca să majoreze sumele pentru privați
  • Italia a decis: pușcării mai încăpătoare
  • Cad ultimele redute Hamas din Gaza?
  • PSD vine cu propuneri pentru pachetul 2: Suprataxarea capitalului şi a marilor averi, reglementări privind înstrăinarea profitului/Ce a anunțat Grindeanu
  • Germania și Franța îndeamnă UE să pregătească represalii comerciale împotriva SUA
  • Sindromul oboselii cronice – de ce nu-ți mai revii, chiar dacă dormi?
  • Summitul China-UE. Mize mari, așteptări mici
  • Un dezastru: războiul lui Zelenski împotriva agențiilor anticorupție din Ucraina
  • Va ajunge Ceaușescu și la 80%?
  • Exit mobile version