AcasăEditorialRazvan Ioan Boanchis"Singur Acasă 2" contra "Las Fierbinți"

„Singur Acasă 2” contra „Las Fierbinți”

   1. Site-ul Pagina de Media a scris că, sâmbătă seară, Antena 1 a câștigat cu „Singur acasă 2”, dar diferența nu a fost zdrobitoare. „ProTV a ținut piept cu Las Fierbinți”. Normal că a ținut piept, mitologia kitsch-ului în televizie a început cu ProTV. Bătălia pentru rating între „Singur acasă 2” și „Las Fierbinți” este sinteza celor 32 de ani de la revoluție. Ceaușescu a dislocat populația rurală ca să facă industrializarea, iar rezultatul a fost un rebut al geneticii sociale – țăranul de oraș. De atunci s-au parcurs mai multe etape. Străbunul urca porumbul în pod. Nepotul se distra oprind liftul între etaje. Străbunul cânta la frunză, sprijinit în toiag. Nepotul se plimba pe Litoral, în anii ’80, ascultând muzică la casetofonul purtat pe umăr. Străbunul visa să-și ia cal pentru plug. Nepotul are o mașină de la SUV în sus și stă cu chirie în Militari sau Berceni.

2. Tot sâmbătă, un post (Antena Stars) de la care n-aveam nicio așteptare a difuzat „Le bon plaisir”, făcut în 1984. Catherine Deneuve e în rol de fostă amantă a președintelui Franței. Și i s-a furat geanta, unde avea o scrisoare pe care chiriașul de la Elysee i-a trimis-o în urmă cu 10 ani, cerându-i să facă un avort. Și de aici tot felul de încurcături – au intrat pe fir presa și Opoziția. Este „Scrisoarea pierdută” în versiune franțuzească, dar în registru grav și salvată de Catherine Deneuve – superbă, chiar dacă mai „bien en chair” ca la debut. Avea 41 de ani când s-a turnat „Le bon plaisir”. La timpul lui, filmul a avut succes. Giscard d’Estaing și Mitterand au fost niște președinți care modelau nepoate. Acum, în locul lor e un nepot modelat. Dar e modelat bine. Vorbește cu adjective, nu cu „e OK”, „nu-i OK” și „e mai OK așa”.

3. Ieri, am reprodus un omagiu pe care „Vasile Dâncu, poet țăran” i l-a adresat lui Ceaușescu și am scris că nu știu dacă acest poet țăran este ministrul Apărării de azi. Am avut dreptate când am susținut că nu știu. Acel „poet țăran” este tatăl lui Vasile Sebastian Dâncu și unchiul lui Vasile George Dâncu, patronul unei edituri. E clar, această dinastie culturală ar merita un istoric literar mai riguros decât mine. E noua „Școală Ardeleană”, nu ne jucăm. Cred că doar iluministul Cozmin Gușă ar face față.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.078 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger