AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisSchengen și miracole economice

Schengen și miracole economice

1. Și cu Schengenul cum mai stăm? Cu vreo două săptămâni în urmă, un oficial rus de la Economie a transmis Austriei următorul mesaj (pe TASS): „după prăbușirea comunismului, Rusia a ales Austria ca partener strategic în Europa Centrală și de Est. Dezvoltarea economiei austriece și expansiunea ei în Est s-au făcut cu petrolul și gazele rusești. Epoca asta s-a încheiat.” Mă abțin de la păreri, dar pot să scriu ceva despre noi. Dacă am găsi (nu vom găsi) o modalitate să luăm Petromul înapoi, Austria s-ar duce în cap în acest moment. Și ar trebui să trăiască din turism, yodlere, și moștenirea lui Mozart, dar nu mai vrea. Și nu mai poate.

2. Austria are probleme și cu Budapesta, fiindcă în ultima vreme îi ține și pe unguri la vamă. Grav e că Franța și Germania și-au adus aminte că n-au fost mereu prietene. Un comentariu francez într-un documentar despre starea economiei germane din ultimul an. „Fără gaze rusești ieftine nu poate exista niciun miracol economic german.” Asta nu înseamnă că Putin e vreun băiat bun. Nu e. L-am văzut cum s-a purtat cu oligarhii lui. Are toate datele tiranilor ruși care au refuzat să lase țara pe mâna oamenilor de afaceri, considerând că acest lucru „ar afecta ordinea în interior și puterea în exterior.” În anii ’90, când nu era președinte, Putin se ducea și el pe Coasta de Azur, dar n-avea palat, ci un apartament. Și îl enerva faptul că oligarhii cheltuiau în Occident banii pe care îi făcuseră acasă din resursele naturale ale Rusiei.

3. Să revenim la ale noastre. La pensiile speciale. Să presupunem că se vor tăia. În ce ordine? Întâi pesediștii și pe urmă peneliștii? Și poate că lumea se va plictisi de subiect și va uita de progresiști. Domnul judecător Danileț, de pildă, trebuie să ia pensia cât mai mult. Ar merita și un spor pentru un comentariu de pe fb din aprilie 2022. Începuse războiul, toată lumea era speriată, iar domnul Danileț a scris că „am constatat în rândul publicului o uriașă confuzie. Și o mare ușurință în a folosi termenul pedofil. S-a creat impresia că a fi pedofil înseamnă a fi infractor în mod automat.” Public nepregătit, derutat. Doar în cazul oamenilor de afaceri se lucrează cu certitudini. Pedofilia e cu nuanțe.

4. Datorită USR suntem și noi 100% performanți la ceva. Fără USR defecțiunea României era incompletă.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.