„Uniunea Salvati Bucurestiul” a lui Nicusor Dan a propus-o ca primar la sectorul 1 pe Clotilde Armand, frantuzoaica maritata cu un matematician roman.
Cand am citit stirea, m-am bucurat. Mi-am zis ca voi avea si eu buletin de arondisment. Imi treceau prin cap secvente cu Micul Paris, Paul Morand, arhitectii francezi care au facut planurile pentru Ateneul Roman si Palatul CEC. Totul e in favoarea doamnei, care poseda si — exagerez — arhondologie. Familia dumneai locuieste la Vichy, are in spate trei generatii de doctori si pe scriitorul Jean Giraudoux. Chiar as vrea s-o cunosc, sa vorbim despre puii de Bresse, despre Festivalul Broastelor („Cavalerii cu picioare albastre”) de la Vittel, despre minunatul fromage Livarot, despre omleta cu trufe de la Richerrenches si despre ambrozii precum Latour, Lafite, Petrus, Figeac, Margaux, Chateau d’Yquern.
Tare mi-e teama, insa, sa n-o dam in Coca Cola si McDonald’s, fiindca madam s-a evidentiat in mediul corporatist! Sectorul 1 este inima Capitalei si creierul Romaniei. Se transmite cumva un mesaj, dupa Apa Nova si GDF Suez? Pe mine nu m-ar deranja ca programul „Cornul si laptele” sa se transforme in „Croasantul si pastisul”. Dar ma intereseaza mai mult capitalul autohton. Doamna Clotilde Armand, in sectorul 1 va mai avea loc de multinationale vreun patron roman? Macar unul, sa vanda si el un covrig!
Am o lucrare si cu Nicusor Dan. Imaculatul matematician si-a facut un obicei din a contesta proiectele propuse in Consiliul Primariei Bucuresti. E posibil — doar intreb, nu acuz — ca prosperitatea Fundatiei lui Nicusor Dan sa fie legata tocmai de firmele pe care le contesta? Mi-e greu sa cred ca incoruptibilul Nicusor Dan ar putea lucra in stilul „retrag contestatia, dar, stii, am si eu o fundatie…”. Pardon, pardon, retractez chiar si insidioasa intrebare! Sunt ferm convins ca Nicusor Dan are oroare de malversatiuni.
In final, o problema pentru doamna Clotilde Armand, care ne-a explicat si cum sta treaba cu programul „Litoralul Bucuresti”. Desi a fost initiat de primarul interbelic Dem. I. Dobrescu si de Regele Carol al II-lea, programul „Litoralul Bucuresti” imi suna ca „Partia de schi de la Mamaia”. Doamna Armand, va rog sa spuneti daca au ceva in comun Ceausescu si Haussmann, arhitectul care a regandit Parisul. Va ofer niste indicii. Daramarea bisericilor si a cartierelor istorice, refacerea cursului si sistematizarea Dambovitei. Cam multe pagube si victime colaterale, nu-i asa?