AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisSă fie și steagul Turciei la pozele de profil!

Să fie și steagul Turciei la pozele de profil!

Care-i țara cu cel mai mare număr de vizitatori români? Turcia, normal. Turcia e și un barometru al dezvoltării noastre de după revoluție. În anii ’90 ne duceam cu autocarul să facem bișniță, după 2000 luam avionul și plecam în vacanță. 

După ce vezi Calcedonul, după ce intri în Moscheea Albastră și Catedrala Sf. Sofia, după ce cinezi în Kumkapi, pe malul Mării Marmara, nu te mai miri că la Istanbul au eșuat mulți combinatori politici despre care am învățat la școală. Erau corsari de ibric care au plonjat în adâncimi de neînțeles pentru ei.

Aș fi vrut să văd și eu acum, la pozele de profil de pe centurile de socializare, „I love Turcia”, „I love Istanbul”, „I love Antalya”. Noi punem steagurile unor țări în care nu ne-am face niciodată vacanțele. Sigur, de când am intrat în U.E. ne-am șmecherit. Am luat-o spre Occident și a fost foarte bine. Eu spun și azi, când turcii sunt la necaz, că prefer orașele mediteraneene din Occident.

Dar măcar un „I love Turcia” mergea să văd. Din păcate, suntem ipocriți, suntem robii expresiei „dacă mor la Zara, să mă muți la Chanel.” Mă umflă și azi râsul când îmi aduc aminte de doi prieteni (fotbaliști născuți în Ardeal) care au luat de la Istanbul, în ’90, trei kilograme de aur (lanțuri, brățări) de 14 karate și au plecat să vândă „goldeanu'” în Germania. Când au văzut nemții marfa, le-au zis „noi cumpărăm doar aur de 18. Ce ați adus voi are 70% cupru.” Dar ai mei nu s-au descurajat. Le-a prins bine lecția. Până la urmă au ajuns milionari.

Coborând în istorie, turcii ne-au cotropit doar când i-am trădat. Rusia și alte popoare din Uniunea Sovietică ne-au făcut rău mereu. Suntem un neam învins și în războaiele noastre, și în războaiele altora. Pe unii îi primim cu flori, pe alții cu pungi de mâncare și toți defilează, iar noi ne simțim vinovați că n-am făcut mai mult pentru ei.

Mai e o temă zilele astea. Cea mai înspăimântătoare. Disciplina în construcții. Și la noi au crescut blocuri ca în „Povestea celor trei purceluși”. Mulți primari pesediști și liberali, plus „dezvoltatorii imobiliari” afiliați, sunt rupți de frică. S-a furat imens, e belea.

Useriștii n-au nicio emoție. Ei n-au construit și nu vor să construiască nimic în România.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.610 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger