AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisS-a înecat vreunul care nu știa să înoate?

S-a înecat vreunul care nu știa să înoate?

1. Guvernul e cu noi și se agită pentru pastila de iod, nu-i așa? Știți de când trebuia să avem în case pastile de iod? Din 1986. Adică după Cernobîl. Așa e în Elveția de pe vremea Războiului Rece. O dată la trei ani, fiecare cetățean sau rezident elvețian primește în cutia poștală o folie cu șase pastile de iod. Pe folie nu e scrisă nicio firmă, nu se face reclamă, fiindcă Elveția nu-i condusă de unchii de la Viena. Pastilele sunt gratis, dacă vă imaginați că mai există ceva gratis. Franța are, la granița cu Elveția, o centrală din asta care face poc și bube. Nu era nevoie de războiul din Ucraina ca să ni se dea pastile de iod. Cernavodă și Kozlodui sunt argumente mai puternice decât Putin. Mai țineți minte acceleratorul de particule de la Geneva, din 2008? Slăbuț. Generația mea se digitalizase din 1986, luptătoarea noastră împotriva radiațiilor era Baba cu chiloți de tablă.  

2. Mohammad Murad i-a cerut premierului Ciucă să dea ordonanță să nu se construiască și în sudul Litoralului ca la Constanța, Mamaia și Năvodari. Dacă aș fi scris eu asta, era perfect. Când o spune un domn care are cel mai mare complex hotelier din Olimp te gândești că vrea să se dispenseze de concurență. Iar la Constanța s-a construit în stil vraiște – razna – muci – alandala. Pe Bulevardul Mamaia este un Beauty Salon care are în curte un „grătar tip șemineu” (așa e prezentat la Dedeman).

3. S-a înecat zilele astea, în Mare, vreunul care nu știa să înoate? Nu, dar s-a înecat un salvamar. Înotător de bazin. Aici e vina celor care îi plătesc pe salvamari. Singura șansă e jet ski-ul de pe care să arunce colacul. De unde jet ski? Așa că expresia „disperarea înecatului” acționează la propriu. Cel care trebuie salvat îl îneacă pe salvamar. Uniunea Salvați România (USR) a acționat invers. Ca să salvezi pe cineva trebuie să-l iei de gât, ca la judo, sau de păr, dacă e femeie. Așa trebuia făcut și cu Uniunea Salvați România. E chiar așa de greu de priceput că NIMENI nu știe să înoate în Mare? Te lovește valul ca un zid, pe urmă te rostogolește, înghiți apă și s-a terminoiu. Nu merge nici povestea „când vine valul, io mă bag pe sub el”, pentru că vin curenții spirale. Când vezi că faci primul pas în Mare și te trage de la glezne, de ce mai intri? Un prieten de-al meu a scăpat zilele trecute, dar era normal. Băuse zece beri și i se făcuse limba plută.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.517 afisari

9 COMENTARII

  1. Sorinacheee, Iulicaaa – azi nu comentati ba dosniecilor? Nu v-a dat Barna bani si azi de un Brifcor?

    • Nelutu tata,sincer, azi am pus 4(patru) postari,dar le-au sters „instant”. Pentru stiinta ta eu la 84 de ani, nu am optiuni politice.
      Nu am ce spera. Il „frec” pe Razvan pentru ca l-am cunoscut foarte bine si am pretentii de la el…
      Este prima si ultima oara cand iti raspund, sau cand voi raspunde cuiva care se exprima asa cum te exprimi tu. Dar sant amator de un schimb de idei…
      N-am pretentii de la tine, nu te cunosc si nu sant curios.
      Am pretentii de la mine…Iti doresc o seara placuta…

  2. Imi cer scuze, cu o completare…
    Nelutu’ tata. Tu de fapt n-aveai nici o treaba cu comentarii visa-vis de scriitura Razvanului Boanchisului.
    Pe tine te „hatea” grija de mine si Iulius…
    Bai frate: gaseste-ti un hobby. Du-te la baie…Razolva problema…Vezi sa nu dai cu cotu’ de chiuveta…

  3. Da sunt si prosti cocalarii aia. Hai ca nu stii sau nu cunosti steagurile desi la unele posturi de salvamar flutura si cate 3 steaguri de culori diferite. Da nu te du ca boul in larg si cobori pe la stabilopozi. La primul val mai mare 🌊 iti clopoteste si sparge capu ca bostanu de topor

    Apoi daca i zici te înjura
    LASA-I FRATE fale un favor fa un rand cu toti cocalarii sa inoate pe la stabilopozi decat sa mierlesti tu la ortu popi iar cocalar să-ți mance coliva in jelit de manea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger