AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisRusia sau "dacă am destul, de ce să nu am prea mult?"

Rusia sau „dacă am destul, de ce să nu am prea mult?”

În cartea „Sfânta Rusie”, Alain Besançon scrie că Europa începe să se intereseze de Rusia în secolul al XVIII-lea. Și compară „monarhia administrativă și militară organizată rațional cu un program cunoscut: grila de interpretare era modelul statal al lui Ludovic al XIV-lea”. Mai departe e chiar distractiv: „o putere despotică, fără îndoială, dar eficace, care trasează marile căi ale progresului, lăsându-se călăuzită de rațiune”.

Cel mai bine a înțeles situația Cioran, citat de Besançon. „Fenomen singular, Rusia avea să-și justifice proiectele expansioniste în numele imensității spațiului ei. Dacă am destul, de ce să nu am prea mult?”

Rusia e de neînțeles de la televizor sau din cărți. Ivan cel Groaznic și Petru cel Mare, Stalin și Lenin au și azi lăudători pentru că „nu au ales calea comună a Europei”. Sigur că e o tâmpenie, dar e o tâmpenie pentru generația mea, care a visat mereu Parisul, Londra sau America. Noi am fi sărit și peste Viena, ca boierii moldoveni și valahi, pentru noi totul începea de la Paris. Citiserăm despre Ermitaj, dar n-ar fi zis nimeni „dom’le, aș trece ilegal granița ca să ajung la Leningrad!” Când aud că în România ar exista proruși din convingere, mă umflă râsul. În Franța, însă, au existat „spirite nonconformiste și strălucitoare” (tot Besançon) care au vorbit despre Brejnev și Putin ca despre „niște derbedei veniți din Est pentru a ne înviora spiritele adormite”. Noi eram mai simpluți, noi voiam Marlboro la chioșcul din colț și geacă de piele cum avea Tom Cruise în Top Gun.

Înainte de a ne pronunța despre război, ar trebui să ne uităm ce zice presa din țările puternice. Ziarele din Italia și din Spania sunt mai cuminți decât presa lui Macron, iar editorialistii din Germania și din Marea Britanie sunt mai ponderați decât cei din SUA. Cât despre vecinii noștri, sârbii sunt neutri, iar bulgarii au o atitudine pro Putin care e stranie doar pentru cei care nu-i cunosc pe bulgari – mă număr printre ei, n-am făcut niciodată eforturi în acest sens. Sigur, pe bulgari nu i-a deranjat nici planul Valev (economist sovietic născut în Bulgaria). Cred că e pentru prima dată când îl apreciez pe Iohannis fiindcă tace.

Cea mai deșteaptă atitudine o au ziarele din Elveția. Foarte puține comentarii de politică externă, dar foarte multe legate de modul în care războiul afectează bursele și băncile. Cred că așa ar trebui să procedăm și noi, la nivelul nostru – categoria semimuscă, dar cu pretenții de categoria cocoș. Băncile oricum i-au jupuit și pe românii cu bani. Mai bine ar fi să ne vedem de facturi.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.705 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger