AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisRoșia Montană, adică autostrăzi, școli, spitale. Așa vrea și Ursula, nu?

Roșia Montană, adică autostrăzi, școli, spitale. Așa vrea și Ursula, nu?

1. Roșia Montană sau cum ar zice italienii „Tutto bene, niente in ordine”. A fost și un film „Tutto a posto e niente in ordine.”

2. S-a câștigat procesul, bravo! Și acum ar trebui să scoatem noi aurul și să o lăsăm mai subțire cu ecologeala. Să-i despăgubim boierește pe locuitorii din satele aflate în zonă. Și să fie strămutați boierește la zeci sau sute de kilometri distanță de Roșia Montană. Boierește, dar boierește-boierește, nu cum au procedat comuniștii cu deportații. Locuitorii din zonă nu vor suferi doar când își vor părăsi casele. Ei suferă de peste 20 de ani.

3. Mai departe. Banii obținuți de pe urma exploatării aurifere să îi investim în autostrăzi, în instituția „Mama, Tatăl și Copiii”, în spitale (și catedrale), în cultură și în sport, în industrie și agricultură, în lupta împotriva drogurilor – ușoare sau grele, totuna. Drogurile trebuie să intre la siguranța națională, exact ca terorismul. Toate aceste puncte le are pe ordinea de zi și Ursula, nu-i așa? Așa eeeeee!

4. Fără piste de trotinete, fără niciun bir nou către Big Pharma și mai subțire cu armamentul. În istorie, nicio țară mică nu a fost interesată dacă România e independentă sau nu. Și acest egoism e normal. Iar fiecare imperiu a fost interesat dacă România e dependentă de el sau de alte imperii. Pe mine mă interesează ce e de la Budapesta la Viena, de la Roma la Geneva, de la Paris la Madrid. Cine e interesat de Uniunea Sovietică să își facă vacanțele acolo. Am fost, în calitate de ziarist, o zi la Moscova, două la Kaunas și două la Chișinău. Experiențe agreabile, dar nu m-aș duce acolo pe banii mei. Aș vrea să văd cândva, după război, Sankt Petersburg. N-aș suferi, însă, dacă nu s-ar întâmpla. Orașele în care îmi doresc mereu să mă întorc sunt Paris și Nisa, Florența și Veneția și încă vreo 25 sau 47 din Franța și Italia.

5. USR zice că a luptat pentru Roșia Montană, dar mai mult îi pasă că ar fi fost manipulată bursa. Așa a făcut USR și în pandemie. Importante erau vaccinurile, nu vaccinații. Parțial eclozații l-au acuzat pe Ciolacu. Lui i-a fost mai greu la grădiniță decât la liceu, pe care l-a terminat la 33 de ani, așa că îl cred că habar n-are de bursă. Dar măcar știe să dea restul la covrigi.

6. O nouă vrăjeală progresistă în toată Europa: dacă votați partidele de dreapta (numite neapărat „extremiste” sau „conspiraționiste”), femeile își vor pierde drepturile. Nu, băieți! Dacă vă votăm pe voi, își vor pierde din drepturi mamele, tații și copiii.  Nimeni n-a jignit femeile ca voi, când ați răcnit „Noaptea ca hoții!” Cele mai multe femei au rămas gravide noaptea. Adică mamele voastre sunt hoațe sau cum?

7. Traian Băsescu: „rușii vor să ajungă la gurile Dunării.” Gura păcătosului adevăr drojdește din damigeana cu patriotism.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.749 afisari

8 COMENTARII

    • Procesul castigat a fost doar pentru pretentiile financiare care sa compenseze imposibilitatea exploatarii, iar procesul poate avea si recurs. Din pacate Gabriel Resources are inca drepturile de exploatare. Pana la furat mai trebuie rascumparate si alea.

  1. In loc sa dam 7mld la canadieni , dam 7 mld pe armament la americani , care-i smecheria ?

  2. cu aurul sta asa ,
    grosso modo:
    -se extrag anual 3’000 de tone de aur,
    China cumpara anual 1’500 de tone,
    India cumpara anual 1’500 de tone,
    de vreo 15 ani incoace,nu traditional!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger