Cauta

Regele si bucatarul

Castelul Peles va fi inchis, in noiembrie, pentru curatenie. Pacat. Pana si praful de acolo era mai igienic decat dezinfecta(n)tii de azi. Asta imi aduce aminte de o intamplare, din anii ’90. Niste fii ai proletariatului au ajuns la un castel din Italia. Broscarii — perversi cum ii stim. Desi imobilul era cam darapanat, i-au intampinat in figuri pe taranii de oras. Pe treptele stabilimentului ii astepta un majordom cu manusi albe. Unul dintre ai nostri l-a intrebat pe conducatorul delegatiei: „ce-i, dom’le, cu astia? Se face dezinfectie in hotel?”.

Intre timp, romanii s-au mai cizelat. Si-au indulcit parerea despre Regalitate, mai ales dupa nunta Printului William si tot mai desele aparitii ale Printului Charles, in Ardeal. Iar omagiile aduse Regelui Mihai, la implinirea celor 90 de ani, intaresc aceasta impresie. Nu ma iluzionez ca s-a umplut Romania de monarhisti. Dar lumea crescuta in acreala si in cenusiul republicii s-a bucurat de o poveste. Monarhia are povesti. Luminoase si triste. Republica geme de erori si orori. O mai fi gresit si Regele Mihai, insa avea de-a face cu Hitler si Stalin, nu cu Berlusconi si Sarkozy. Nu-i voi impodobi cu adjective pe Berlusconi si Sarkozy, dar pot spune, prin ricoseu, ca Hitler si Stalin numai pitoresti nu erau. Dezamagitor mi se pare faptul ca scobim prin arhive pentru a macula un Rege tanar (in anii ’40) si tragic pe motiv ca a arestat un apevist.

Desi nu-i stilul lui, poate ca Regele s-a rastit, vreodata, si la bucatar sau la subreta. Cercetati si chestia asta, simpaticilor! O sa replicati ca nu-i acelasi lucru. Ba da, din punctul meu de vedere. N-am ascuns niciodata ca detest Armata, asa ca mi-e imposibil sa pun un Rege pe acelasi plan cu un soldatoi.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version