AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisReagan a citit doar două cărți și a fost mai deștept decât...

Reagan a citit doar două cărți și a fost mai deștept decât toți succesorii lui

1. Ați văzut ce se întâmplă la Universitățile din SUA? Nu intru în amănunte, dar e atât de simplu… Și pentru America, și pentru Europa (în special pentru Franța și Germania). Explicația e raționalistă, nicidecum religioasă. Să presupunem că un leu ar fi varianta zoologică a luptătorului și un cal ar fi varianta intelectualului iute la minte, dar contemplativ. Credeți că un leu sau un cal și-ar dori vreodată să fie altceva? Azi, unii oameni își doresc, iar alții îi încurajează. Spre deosebire de leu și cal, omul a avut minte, adică un echilibru între religie și știință, stabilit doar în secolul XX. Acum, acest echilibru e frânt din cauza ideologiei. Doar în comunism și în ceea ce trăim de câțiva ani propaganda a fost mai puternică decât banul. Și ajungem la vorbele lui  Dostoievski. „Dacă Dumnezeu nu există înseamnă că totul este permis și dacă totul este permis înseamnă că suntem pierduți.”

2. America a trăit vreo 200 de ani din ce a gândit Europa și a prosperat construind o lume nouă prin concurență, prin meritocrație. Consilierii lui Reagan, care a fost mai deștept decât toți succesorii lui la Casa Albă, au povestit că președintele-actor, omul care a pus capăt comunismului împreună cu Papa Ioan Paul al Doilea, a citit toată viața doar două cărți: Biblia și un roman de aventuri.

3. De ce a trecut America de la McCarthy-ism la marxism, la ce îi folosesc „-ismele” astea, dacă avea dolarul? Americanii erau mai simpatici pe vremea lui Truman. Am mai povestit că în 1947, când Mihai Ralea (intelectual fin și întorcător de meserie) și-a prezentat hârtiile de acreditare la Legația Română din Washington, Truman l-a întrebat „ce mai e prin țara voastră, se mai bat dacii cu romanii?” Nu era google pe atunci, un consilier îi înmânase o notă în care nu precizase când avuseseră loc războaiele alea. Dar nu acea diferență de aproape 2000 de ani ar fi problema. America s-a întors la 180 de grade în 20 și ceva de ani. Din septembrie 2001 până azi.

4. Noi înțelegem puțin și avem voie să scriem foarte puțin spre deloc din tot ce se întâmplă, cenzură ca în ultimii cinci ani nu a mai existat de pe vremea lui Ceaușescu. Iar cei născuți după 2000 nu pricep nimic, pentru că școala on-line a fost cicatricea de sub cravata societății.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.