AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisPușca și Corona lată, ce război era odată

Pușca și Corona lată, ce război era odată

1. În urmă cu mai bine de zece ani, trăiam într-o lume atât de deschisă schimburilor economice, culturale și de secreții încât conducătorii marilor puteri ar fi trebuit să se gândească mult dacă ar fi vrut să înceapă un război, pentru că n-ar fi avut rost să se omoare între cumnați și cumetri. Sunt convins că Berlusconi și Sarkozy aveau cel puțin o minoră în comun, dar nu m-aș fi mirat să aud că Putin și Obama erau frățiori în albumul cu poze bune de păstrat al vreunui serviciu secret. Azi, Putin se dă el vioi, dar a îmbătrânit și respectă ziua când începe războiul – „miercuri, 16 februarie” – ca pe programul de pastile. Iar Biden și Macron – ce gagică să împartă între ei? Totul e altfel și e mai rău. Și milionarii din 2010 erau mai virili și mai ostentativi. Schimbau asistentele TV ca pe destinațiile aviatice și amantele oficiale ca pe ceasuri. Doar brazilienii și thailandezii au rămas la fel. Își schimbă locul de muncă și sexul cu aceeași frecvență.

2. Pandemia e cam gata, dar te miri când vezi că președinții democrați (în primul rând Macron) trag de restricții, dau cu gaze lacrimogene și cedează mai greu decât ar face-o dictatorii. La noi s-a cam terminat cu „vaccinați-vă, oameni buni!”, dar ne pregătim pentru ECOLOGEALĂ, care e molipsitoare ca anticomunismul la seral propovăduit, în Piața Victoriei 2018, de copiii turnătorilor la Securitate.

3. Toată lumea se pregătește de război, chiar și președinții care au pierdut alegerile de partid. În octombrie 2021, ultima decizie a lui Dan Barna, în calitate de președinte al USR, a fost să-i dea șefei sale de cabinet 37.000 de lei din bani publici. Ce promitea fostul președinte al partidului Fred și Barna? Că vom fi „fericiți în România”. S-a ținut de cuvânt. Doamna aceea chiar este fericită în România. Norocul nostru e că lumea s-a mai deșteptat și îl privește pe Barna  cu alte dioptrii. Dar a fost o perioadă în care el a reprezentat un pericol pentru România. Am averizat încă de pe 27.10. 2019. „După ce s-a comparat cu Hagi, Dan Barna s-a oferit să-i dea un autograf lui Emeric Ienei. Să nu uităm că tot el a zis că dacă era președinte în locul lui Iohannis, drama de la Caracal nu ar fi existat. Aia n-a fost dramă, ci tragedie. Drama, pe lângă tragedie, e ca guturaiul pe lângă SIDA. Și da, Fred și Barna ar fi scăpat România și de cutremurul din ’77. Cât despre președinție, dacă Barna ajunge în turul doi, trebuie votat Iohannis cu 20 de degete. Le-am pus și pe alea de la picioare.” Bine că n-a ajuns. Trotinetiștii ar fi transformat Mănăstirea lui Șerban Cantacuzino de la Cotroceni într-un sediu de corporație unde nu s-ar fi oficiat cu Biblia lui Șerban Cantacuzino (din 1688, o comoară națională, prima traducere integrală a Bibliei în limba română), ci cu pancarta cu m… Pancarta spânzurată peste hanorac e patrafirul Generației Gadget.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.994 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger