AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisPSD și PNL, vid politic și bufet suedez

PSD și PNL, vid politic și bufet suedez

1. Am scris ieri despre Ilie Năstase, nu e vorba despre el în acest paragraf. Dar după ce vezi filmul Nasty înțelegi ce înseamnă celebritatea. În cazul lui Năstase, celebritatea e nesfârșită în spațiu și – ne-a convins documentarul dedicat lui – în timp. Dacă te uiți la televizor, apare câte un Everest de vanitate la fiecare cinci minute. Politicieni, cântăcioși, fotbalagii, analiști și alte Mont Blanc-uri perisabile. Cel mai bun nume de show din România a fost „Sunt celebru, scoate-mă de aici!” Nu ești celebru, dar de ce ai intrat acolo? Ca să-i responsabilizezi pe alții să te scoată?

2. Cazul Cîrstoiu este o lecție de celebritate venită peste noapte,  care poate distruge absolut aiurea un om. Cîrstoiu – sau ce i se întâmplă, în România, unei persoane cu o mare carieră și cu mulți bani, dacă se bagă unde nu îi e locul. Îl cunosc doar de la televizor pe Cîrstoiu, dar îmi pare rău de el. La noi, serviciul public înseamnă să te devoreze opinia publică. Dacă ești funcționar la Primărie și ajungi milionar nu e bine. Dacă ești medic și vrei să devii primar, văd că iarăși nu e bine. Dacă ești copil de securist și urli împotriva corupției, atunci probabil că e bine.

3. Povestea doctorului Cîrstoiu ne demonstrează de ce PNL și PSD, două partide care ar fi trebuit să aibă împreună 70%, au coborât la 40%. Pentru că nu au fost capabile să aleagă un candidat din interior (insist, sunt partidele numărul 1 și numărul 2) care să câștige lejer Primăria Capitalei. Pesediștii și peneliștii au creat un vid politic. Ei știu că nu vor să-i vadă nici măcar electoratul lor statornic.

4. Sunt mulți bucureșteni care nu îi suportă pe useriști și pe Nicușor Dan. Pesediștilor, peneliștilor, ce faceți cu bucureștenii ăia? Îi aruncați în roaba lui Piedone? De-aia l-ați sacrificat pe Cîrstoiu? L-ați pus candidat ca să-l ironizeze, pe blat, tot PNL-ul și trei sferturi dintre pesediști? Faliment moral ați dat de mult și nu v-a afectat. Acum veți da faliment la propriu. Voi ați inventat USR și AUR. Nu se va întâmpla asta, dar știți ce ar merita PNL? Să-l aibă președinte pe Piedone.

5. PSD și PNL au tratat întotdeauna alegătorii în regim hotelier. Adică „plătește-ți, fraiere, camera, că mâine dimineață, la micul dejun, ești invitatul nostru la bufet suedez!”

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.