AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisProfesorul Iohannis și "doamna Ursula"

Profesorul Iohannis și „doamna Ursula”

A venit „doamna Ursula”, cum i-a zis Cîțu. Și „doamna Ursula” ne-a anunțat că am învins. Comisia Europeana a aprobat PNRR. Nu sunt 80 de miliarde, sunt 29 de miliarde. 14 miliarde sub formă de granturi și 15  miliarde sub formă de împrumuturi. E foarte bine. Nu ne-am îmbogățit, dar ne-a crescut datoria. Frumos e că useriștii s-au supărat. „Ghinea a făcut lucrarea asta genială, iar Iohannis și Cîțu i-au luat fața!” Pesediștii ăia jenibili, care scobeau o juma’ de kilometru de autostradă și pe urmă tăiau panglici, erau oameni de bun simț în comparație cu parțial eclozații din USR.

Stați așa, că n-au venit „14 miliarde sub formă de granturi”! Vor veni, în primă fază, 3,6 miliarde. Cu alte cuvinte, ți-am promis o mașină de teren sau măcar un SUV, dar poluează, așa că… „Așa că mi-ai luat o trotinetă. Mulțumesc, mulțumesc!” „Nu, puiule, ți-am luat un skateboard. Dar nu din ăla nou. Unul vechi, de lemn, fiindcă era păcat să-i dau foc. Trotineta e depășită, îți ține mâinile ocupate. Când mergi pe skateboard poți să folosești și aplicațiile de pe telefon.” Din acești 3,6 miliarde, o bună parte vor fi – nu e glumă – pentru „România educată”. Adică vor lua bani și influencerii useriști? Da sau nu? Eu am auzit că răspunsul e „da”. Pesediștii dădeau bani televiziilor. Guvernanții de după Colectiv îi plătesc pe panaramezii de pe centurile de socializare. Am evoluat.

Câteva cuvinte, mai multe decât ar merita, și despre Iohannis. De meserie profesor. În fața „doamnei Ursula”, sasul elocvent ca un Trabant s-a dovedit un pedagog slab și cocârjat. Îl voi compara cu un pedagog uriaș. Cu Mircea Lucescu. La Brescia, cei mai buni fotbaliști erau Răducioiu, Sabău și, deasupra tuturor, Hagi. După meciuri, Lucescu îl dojenea cel mai tare pe Hagi. În italiană. Toată lumea se mira – „nu poate să o facă în particular și în limba română?” Lucescu a fost și rămâne un mare strateg. Îl moraliza tactic pe Hagi de față cu toți ceilalți, iar jucătorii italieni își spuneau „dacă Hagi ascultă tot ce îi spune Lucescu, noi ce să mai zicem?”

Să trecem de la extraordinarul pedagog Lucescu la pedagogul de provincie Iohannis. Herr Spielhosen Brr Brr i-a certat pe români, de față cu „doamna Ursula”, pentru că nu s-au vaccinat. Un adevărat  bărbat de Stat le-ar fi luat apărarea românilor, mai ales că „doamna Ursula” ne-a dat o bomboană și ne va lua tortul. Dacă le-ar fi arătat romanilor că e alături de ei, Iohannis era mai convingător cu vaccinarea. Mai ales că a văzut și pedagogul din el că nu se poate rezolva nimic cu degetul arătător ridicat și cu influencerii. Dar Iohannis n-a făcut conferința aia de presă, cu întrebări servite, pentru 20 de milioane de fraieri, ci pentru „doamna Ursula”.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.229 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger