AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisProfesorii de la catedră, profesorii de sforăit și profesorii de progresism

Profesorii de la catedră, profesorii de sforăit și profesorii de progresism

Dana Budeanu a mâzgălit pe o centură de socializare – și pe Dana Budeanu nu prea pot să o cred, scuze! – că „profesorul” Vasile Dîncu s-a oferit să-i facă o „strategie națională” lui Ciucă. Să presupunem, totuși, că e adevărat. Eu bănuiesc că nea Vasile i-a făcut strategia și lui Joe Biden. Doar așa se explică faptul că domnul Biden sforăie pe lângă istorie. 

Sigur, sunt fel de fel de profesori. Cei mai mulți dedicați. Ca mama mea, care a plecat, luni, la Dumnezeu. Din cele 50 de minute ale orei de curs, mama nu stătea mai mult de cinci, maximum zece minute la catedră. Trecea printre rânduri, vorbea, citea cu voce tare, punea întrebări – „tu ai ridicat mâna, răspunde!” – scria la tablă până o umplea, lua buretele, o ștergea și o lua de la capăt. J’ai, tu as, il a, nous avons, vous avez, ils ont. Și, în paralel, „silence, s’il vous plait”, pentru că în clasă erau mulți măgari, inclusiv fiul ei. Dar chestia asta se întâmpla la clasa a cincea A. Oboseala se repeta la a cincea B, la a cincea C, la a cincea D – în aceeași zi. Pe urmă era în cancelarie o ședință de partid, deși mama nu a fost membru de partid, și mămica se întorcea acasă, unde trebuia să facă puțină – multă – curățenie și să audă tâmpeniile pe care le spuneau/răcneau cei doi fii și soțul. Dumnezeu să o odihnească!

Și acum să vă povestesc despre un profesor neamț de fizică. Venea în clasă. Străbătea distanța de la ușă până la catedră în șase minute. „Bună (pauză de 38 de secunde) ziua! Deschideți (pauză) cartea la pagina (încă o pauză, uitase numărul paginii) 36. Rezolvați problema numărul 5!”Și se făcea deja și un sfert. La și 46, profesorul neamț de fizică zicea „fetițele din prima bancă a fiecărui rând să strângă lucrările! Gata, le-ați strâns? Uitați-vă, fetelor, la rezultatul final! 19. Cui nu i-a dat 19 – a greșit!” Productivitate maximă! Profesorul neamț de fizică nici măcar nu corecta lucrările.

Dar profesorul neamț de fizică este un versant pedagogic în comparație cu profesoarele useriste care montează la clasa a cincea sau a șasea piese de teatru hapciupalitice. Și alese ostentativ, ca să-i provoace pe adolescenții buboși. Eu nu o să mă dau nici sprințar, nici moralist cocârjat. De la naturalism la postmodernism, nu există scuză pentru lipsa de talent. Iar acele profesoare progresiste sunt obscene pentru că sunt proaste, nu pentru că ar fi dezmățate.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.782 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger