AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisPițurcă, adevăratul Pițurcă

Pițurcă, adevăratul Pițurcă

Pițurcă merită încătușat de toarta Cupei Campionilor. A dat cinci goluri în campania aia. Despre golurile cu Anderlecht s-a vorbit foarte mult. Eu nu uit golul marcat în Finlanda. 0-0 în tur, se mergea spre 0-0 în retur, și dacă Piți nu înscria, în minutul 86, dintr-o situație de biliard, Steaua ar fi intrat în prelungiri și poate că Ducadam nu mai era „eroul de la Sevilla”.

Vorbeam zilele trecute cu Ioan Mărginean „Limoniu”, stoper în anii ’80 la Dinamo. Limoniu a prins semifinala de CCE cu Liverpool. Și a venit vorba despre atacanții pe care a avut sarcina să-i marcheze. „Cel mai bun a fost unul care nu mă iartă. Pițurcă. Peste Cămătaru.” „De ce nu te iartă și de ce era cel mai bun?” „A fost un meci Corvinul – Steaua 2-1. Eram stoper la Corvinul. Miză mare. Și am făcut o chestie pe care o făceau fundașii Jiului Petroșani, Bădin și Ciupitu. Pițurcă era cu spatele la mine și l-am lovit cu fruntea puțin mai sus de ceafă. N-am nicio scuză și Pițurcă nu m-a iertat nici după aproape 40 de ani. Și de ce era cel mai bun? Pentru că orice minge care ajungea la el se transforma automat în ocazie de gol. Pițurcă avea o rapiditate de execuție uluitoare, băga devieri, dădea cu călcâiul, intra în un-doi-uri, pleca de lângă tine unde nu te așteptai, răvășea, dintr-o singură atingere și cu adversarul în cârcă, tot sistemul defensiv și deschidea trei-patru posibilități de gol. Pițurcă este atacantul care știa cel mai bine drumul porții”. Mi-a plăcut asta – „știa cel mai bine drumul porții.”

Despre antrenorul Pițurcă am mai scris și nu insist azi. Ne-a calificat de trei ori la Euro (calificarea din 2016 e tot a lui). A bătut Olanda, Portugalia și Cehia, a făcut egal cu Italia și Franța la Europene. Și a fost înjurat, mi se pare normal. Numărătorii de cornere pretindeau că juca urât. Frumoșilor!

Iar acum vor apărea inevitabilele (de la Colectiv încoace) tefeloaze: „și dacă știa drumul porții nu trebuie să răspundă în fața brațului înarmat al legii?” Caraghioșilor! Hai, viteză, viteză, viteză, nu mai citiți ce scriu eu, postacilor inventați de Udrea și preluați de USR! M-a amuzat și expresia a adus „măști neconforme”. În primul rând că n-a adus Pițurcă nimic și în al doilea rând că nu pot exista și „măști conforme”. Oamenii își acoperă trupurile, nicidecum fețele. Măștile sunt cătușele fizionomiei. „Neconform” mi se pare să-l iei pe Pițurcă junior la întrebări pentru a-l zdruncina și a-l murdări pe taică-său.

Bineînțeles că s-a reîncălzit și ciorba subiectului „Pițurcă a trișat la cazino”. Nu știu dacă e așa, dar dacă o fi așa, bravo lui! Cazinourile au nenorocit milioane de oameni, cazinourile sunt fabrici de evaziune fiscală, cazinourile sunt mai periculoase decât drogurile, cazinourile nu cheamă poliția, ci fug de poliție și A TRIȘA LA CAZINO ÎNSEAMNĂ A FACE UN ACT DE DREPTATE. Exact cum am scris.

Să nu uităm de „Gazeta Sporturilor”. Când era la necaz, pe Pițurcă l-a jignit un hărțuitor de meserie. E poreclit Marian Ceaușescu și, dacă îl scuipi, îl decorezi. Pițurcă i-a răspuns „vorbim doar dacă te dai cu ruj”. Iar GSP a titrat „Gest golănesc al lui Pițurcă”. Daaaaa? Gsp, dă-te cu ruj! Gsp, bagă fotbal feminin pe prima pagină, fiindcă ai fost complice, în 2014, la destructurarea acestui fenomen!

Stomatologul – scriitor Conti Bărbulescu a avut, în anii ’80, un titlu superb. „Sezon de jigodii”.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
3.830 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger