AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisPatzaichin și vorbele lui Țopescu

Patzaichin și vorbele lui Țopescu

Nu am scris despre Patzaichin „la cald” pentru că nu l-am cunoscut. I-am lăsat pe alții, care nu l-au cunoscut nici ei, dar au tupeu. Printre puținii care au vorbit sau au scris frumos au fost Mircea Lucescu, Cornel Dinu și Cătălin Tolontan. Acești oameni l-au și cunoscut.

Despre Patzaichin am scris, însă, pe 26.05.2021, chiar aici, în „Național.” „Presa lansează sondaje tâmpite, precum <<Cine a fost cel mai mare sportiv român?>>, și îi nominalizează pe Hagi și pe Ilie Năstase, pe Nadia și pe Halep, dar uită de Iolanda Balaș și Patzaichin.

Deasupra ștachetei și pe apă, Iolanda Balaș și Patzaichin au plutit ca Nadia. În 1968, în Mexic, Patzaichin a câștigat la dublu cu Serghei Covaliov. În 1972, la Munchen, în proba de simplu, lui Patzaichin i s-a rupt ambarcațiunea și a ajuns la finish pe un fel de grătar care îl trăgea spre fundul lacului. În recalificări și în finala de la Munchen i-a întrecut pe toți, inclusiv pe reprezentantul RFG – ului, considerat, înainte de J.O. 1972, <<cel mai sigur campion olimpic al țării gazdă.>> La Olimpiada de la Moscova 1980, boicotată de americani, și la Olimpiada de la Los Angeles 1984, boicotată de ruși, Patzaichin și Toma Simionov au câștigat medaliile de aur. Patzaichin a vâslit și pe apele Războiului Rece. Și a învins.”

Aceste rânduri erau scrise în contextul în care zglobia noastră presă propunea, în 2019, după Campionatul European de Tineret la Fotbal, ca drapelul României la Jocurile Olimpice să fie dus de portarul Radu, care avea zero selecții la națională în acel moment. Și am încheiat cu întrebarea „vă dați seama cum s-a simțit Patzaichin când Radu a fost propus să poarte steagul, la Olimpiadă?”

Patzaichin a fost campion olimpic între 1968 și 1984. 16 ani între cele două ediții. Dar în 1976, la Montreal, Patzaichin n-a câștigat nici o medalie, cred că a ieșit pe locul 5, și a fost considerat un sportiv sfârșit. Așa au crezut Partidul și presa. La Montreal luase o medalie de aur canotorul Vasile Dîba și presa a uitat de Patzaichin. Azi a uitat de Dîba. Dar Patzaichin s-a ridicat iarăși. Și a câștigat la Moscova. A fost prima dată când l-am văzut concurând. La televizor. Pe viu – niciodată. Aveam 10 ani, cursa a avut loc într-o duminică după-amiază și țin minte numele lacului de lângă Moscova. Lacul Krilatskoe. Dar nu mai știam ce a spus Cristian Țopescu. Am auzit acum, când TVR a difuzat cursa – comentariul și imaginile din 1980. „Splendid sfârșit de carieră pentru Ivan Patzaichin”. Splendid, splendid, dar nu era finalul. Patzaichin a luat aurul și în 1984. Fără să vreau m-am gândit la poanta „când vom scapa, domnule, de Coronavirus?” „De ce mă întrebați pe mine? Eu sunt medic. Întrebați-i pe ziariști.”

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.399 afisari

13 COMENTARII

  1. Ar trebui garda olimpica la catafalc la astfel de printi precum cred ca regina Angliei o sa trimita garda regala la catafalcul lui Caramitru deoarece e considerat un print in Anglia .

  2. Sa nu uitam ca in bunatatea ei Regina Angliei l-a plimbat pe Cescuta cu caleasca pe London Bridge de salta fusta pe sinistra lui sotie de ziceai ca e in ringhişpir… 🎡…

    • Toti neica-nimeni îl iau la mişto pe Ceauşescu, care totusi a facut ceva pentru tara asta, numindu-l ba Ceasca, ba Cescuta, ceea ce denota gradul de imbecilitate al prostilor fuduli, intrucat acele apelative nu au absolut nimic a face – nici ca derivat, nici ca dracul sa-i pieptene – cu numele Ceauşescu. Cum ziceam, niste dobitoci.

      • Poate uiti cati oameni a omorat, poate uiti ca ne a infometat, poate uiti ca ne a indobitocit.. poate ai uitat prea multe.. nimeni nu zice ca n a facut, dar practic nu le a facut el. Noi le am facut.
        As apasa pe tragaci eu insumi si acum, fara remuscari !!
        Asa ca.. nu orea stiu cine i dobitocu’ !!

  3. CE AVERE COLOSALA ARE ACTORUL PRINT DE MI6 ION HORIA LEONIDA CARAMITRU! CATI ACTORI MARI AU MURIT IN SARACIE, IN AZILE SI IN SPITALE FARA SPRIJIN, SI IATA CARAMITRU REVOLUTIONARUL LUI PESTE PRAJIT…BATE SPRE MILIONUL DE EURO DECLARAT…CE NU A DECLARAT O SA AFLAM CURAND…CAT A FOST MINISTRU AL CULTURII DIN TUN IN TUN NE-A TINUT…PE CURAND

  4. Vesnicul Ion anonimul bate campii.Ceasca a fost un opincar ordinar, un infractor de drept comun inca din copilarie.S-a cuplat cu o curva vanzatoare de seminte, care a avut tupeul sa fie numita academician.Marele actor Caramitru venea dintr-o familie bogata deja, plus ca mai avea si bogatia mintii, pe care cretini ca voi, nu au cunoscut-o niciodata, dobitocilor.

  5. Anonimule castrat, cu nevastă curvă și urmaș handicapat, ascultă aici!
    Caramitru a fost actor la vedere…în timpul liber. Ce fel de a(nti)român a fost, rămâne scris, dar pentru tine anonim pervers, e suficient să-i vezi progenitura usr istă, fibră din fibra antiromânului bun recitator pe vremea lui Ceaușescu. Deocamdată, atât!
    Ps. Te aștept, scârnăvie!

  6. De departe cel mai mare sportiv roman dupa Nadia! Chiar nu s-a gindit nimeni la funeralii nationale si o zi de doliu national???

  7. aveti dreptate ceausescu afst mare patriot ce a fost facut pe timpul lui de poporul romin nu se mai face nici in 100 de ani[amin]

  8. Ion era machidon si ca toti machidonii tinde printre cei mai mari romani. A jucat si cu Tomita numai ca nu il prindea filmele de comert ci filmele artistice ca Luchian si teatru deia l-a si premiat Anglia. Ca stia f bine Shakespeare. Insa impuscatul nu avea asa mare dragoste pt filme de arta sau teatru ca nu intelegea cismaru, el facea f multe fime cu macareale canale zidarie, indoia adevarul istoric cum a îndoit si cu bietu Ion in teatru de revista cu Tanase si Toma cutare. Intr-un alt cadru Ion devenea si mai mare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger