AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisParțial eclozații au confiscat și aversiunea față de ruși

Parțial eclozații au confiscat și aversiunea față de ruși

1. Ce au făcut rușii la Bucha e nimic pe lângă ce făceau când războaiele nu erau filmate. Istoricii vă pot confirma că, în relația cu poporul român, chiar și turcii (Imperiul Otoman) au fost mai cinstiți decât rușii. Turcii veneau peste noi când sultanii considerau că voievozii noștri au promis ceva la Stambul și au făcut altceva acasă – exact ca politicienii de azi. Pe ruși nu îi interesa dacă ești obedient sau te revolți. Te călcau oricum. Cu turcul mai poți să dai vina pe evul mediu. Noi otrăveam fântânile, ei ne violau femeile. În secolul XIX, rușii ne violau femeile și le aruncau în fântâni. Despre noi și agresorii ruși în secolul XX s-a scris destul. În secolul XXI și mai ales în ultimii doi – trei ani, parțial eclozații care n-au auzit de Brejnev au confiscat aversiunea românilor față de ruși.   

2. Dintr-o pură întâmplare, pandemia a fost partida de deschidere a războiului. Și discursul președintelui ucrainean (transmis în Parlament) pentru români a avut o uvertură. Domnul Zelenski a făcut o paralelă cu Revoluția noastră din ’89. Nemților le-a spus despre Zidul Berlinului, americanilor despre Pearl Harbor 1941 și Turnurile Gemene din 2001, polonezilor despre fraternitate, japonezilor despre Fukushima 2011. Îl mai țineți minte pe Donald Tusk? Era președintele Consiliului Uniuni Europene și a conferențiat în 2019 la Ateneul Român. Băiat plăcut, dar avea și el o dambla. Vorbea păsărește pe unde ajungea. Nouă ne-a recitat despre Duckadam, Mircea Eliade, Cioran, Nadia Comăneci, George Enescu. Bulgarilor le-a povestit despre Ivan Vazov, Stoicikov și zarzavat. Nu ne-a rugat nimeni să-l lăudăm pe Tusk, dar noi ne-am simțit obligați. Românul e ospitalier. Românul e sensibil. Și pe urmă, românului îi place să îndure și să înjure. Norocul lui e că uită repede. Recunoașteți că l-ați uitat pe Donald Tusk?

3. Toată lumea a râs de Cîțu, care a luat cuvântul înaintea lui Zelenski și a spus „onorată instanță” în loc de „onorată asistență”. A îmbătrânit și Cîțu. Nu-i mai ies nici gafele. Cîțu ne-a zis (în iunie 2021) că a învins pandemia, că el nu știe prețul pâinii, că românii au salarii mari. Așa că asta cu „onorată instanță” e subțire. Poate se gândea la Dragnea.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și  în aeroporturi.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger