AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisPalindromul REPER sau EL O SĂ FACĂ FASOLE

Palindromul REPER sau EL O SĂ FACĂ FASOLE

N-am mai plâns așa de când a încropit Brucan mizeria kaghebistă intitulată „Scrisoarea celor șase”. Și pe urmă a înființat GDS. Dom’le, s-au certat comuniștii ăștia mici! Clotilde și Vlăduț pe o felie, Cioloș pe fugă. Groaznic, groaznic, și Stalin a avut un șoc atunci când s-a tirat Troțki în Mexic! De neuitat rămâne și cazul Lucrețiu Pătrășcanu. 

Dar parțial eclozații nu-și cunosc predecesorii, n-au citit nici „Pupăză din tei”, pentru că nu s-a inventat trotineta cu veioză. Să nu uităm că l-au avut candidat la președinție pe Dan Barna, care a zis că versurile lui Goga „munții noștri aur poartă,/ noi cerșim din poartă-n poartă” sunt dintr-o balada populară. Atunci a apărut expresia „e la mintea lui Dan Barna”. Omu’ e valoros, a câștigat alegerile prezidențiale din Noua Zeelandă. Acolo sunt oameni foarte deștepți. Cu cât ești mai departe de România, cu atât înțelegi mai bine situația din țară și dai lecții, povestești despre Ceaușescu. De când a murit Ceaușescu? De 33 de ani. Puțin, foarte puțin, a fost ca ieri.

Dar să revenim la ultimele vitejii ale comuniștilor din generația Gadget. Mai exact, la divinul horticultor Cioloș. Da, am avut un premier care a absolvit liceul agricol. După ce a ars un club cu nume de C.A.P., a început în forță a două colectivizare a României, cu Cioloș tractorist-șef. Acum, peizanul digitalizat Cioloș și-a făcut partid. Probabil era nemulțumit că s-a strâns prea mult bălegar pe trotuarele din sectorul 1. Partidul lui Cioloș se numește REPER. E un palindrom, adică un cuvânt sau o expresie care se citește la fel și de la stânga la dreapta, și de la dreapta la stânga. Un soi de USR, care e un conglomerat marxist oricum și de oriunde ar privi un om zdravăn la cap. Dar decât să-i spună REPER, mai bine folosea  palindromul „EL O SĂ FACĂ FASOLE”.

Bineînțeles că a luat atitudine inevitabila Clotilde. Citez cu evlavie, ca din „Tezele din aprilie” (Lenin). „În momentul în care alegi să fugi în plină luptă, în momentul în care îți abandonezi toți camarazii pe front înseamnă că n-ai niciun REPER.” Care luptă? Lupta cu mirosul din sectorul 1? Ai câștigat-o singură, cucoană! Grasse (nici nu cred că ai fost în orașul lui Fragonard) era Capitala Mondială a Parfumului. Acum, șefa planetară a miasmei e Calea Victoriei, unde trotinetiștii mănâncă înghețată lângă tomberoanele cu damfuri. Iar invocarea „camarazilor” trădați e emblematică pentru trotinetiști. Camarazi se considerau, între ei, legionarii, dar și noi, la școală, pe vremea comunismului, o salutam pe profesoara de franceză cu „Bonjour, camarade professeur!”

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.769 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger