AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisOlena Zelenska și Maria Antoaneta, Zelenski și Ion Caramitru

Olena Zelenska și Maria Antoaneta, Zelenski și Ion Caramitru

Pe timp de război, doamna Zelenska a pozat în Vogue, o revistă pentru femei mondene. Dacă forțez comparația între Olena Zelenska și Maria Antoaneta sunt pro-rus, nu-i așa, clișeiștilor? O să vedeți mai jos că nu sunt deloc pro-rus, dar voi scrie asta fiindcă nu pot să-i sufăr pe ruși, nicidecum ca să mă dezvinovățesc în fața parțial eclozaților care se furajează cu lozinci. Iar expresia „dacă poporul n-are pâine, atunci să mănânce cozonac”, atribuită Mariei Antoaneta, e apocrifă.

Domnul Zelenski a pozat și el alături de soție. Ar fi deja banal dacă aș susține că joacă un rol. Zelenski îmi aduce aminte de Ion Caramitru la revoluție. Teroriștii sau ce (nu) erau trăgeau în BCU și în Palatul Regal, pagubele de patrimoniu au fost uriașe, iar Caramitru vorbea din balconul Comitetului Central. Și înspre acel balcon, unde s-a jucat o mare piesă de teatru a istoriei noastre, nu trăgea nimeni. Tot de acolo, de deasupra mulțimii, a cuvântat și comunistozaurul aparent reformist pe nume Iliescu Ion. „Opriți focul! Tot poporul român e cu ochii pe voi! S-au primit mesaje din străinătate. Gorbaciov transmite salutările lui și simpatia pentru revoluția română!”, a zis Caramitru.  Gorbaciov era privit atunci cum e privit azi salvatorul ăsta, mă rog, mă abțin, am uitat de la un paragraf la altul cum îl cheamă.

Să trecem la ruși. În extraordinara, cu adevărat extraordinara carte „Ultima boemă bucureșteană (1964 -1976)”, scriitorul și medicul psihiatru Mihai Neagu Basarab le face rușilor un portret devastator. E destul de lung, îl voi comprima fără acceptul autorului. „Fiecare rus luat în parte este în esență un om cumsecade și destul de inteligent, chiar dacă nu-i prea harnic și îi lipsește spiritul de organizare a propriei existențe. Învinși secole la rând de mongoli, la începutul constituirii poporului rus, ei și-au construit în matricea lor existențială o anumită admirație față de cei care i-au bătut de atâtea ori înainte de 1380, mai bine de 200 de ani, deși mongolii le sunt inferiori rușilor din multe puncte de vedere. S-a întâmplat ce se petrece într-o comunitate de școlari în care un elev bun e vrăjit de haimanaua clasei, care fumează, bea, fură, violează și exercită o anumită atracție asupra celorlalți băieți, care se zbat tocmai în prefacerile pubertății. Până când Rusia nu se va elibera de idealurile Hoardei de Aur, pe care și le-a asumat pe vremea când le plătea tribut mongolilor, nu va putea intra, de fapt, în Europa.”

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
5.938 afisari

26 COMENTARII

  1. Partial eclozatii de care spui mereu v-au invadat redactia. E doar o chestiune de timp pana o sa te traga pe linie moarta.

  2. Rasvan Ioan Boanchis….Antoaneta a zis ….briose…..deci !!!! nu mai distorsiona cum iti vine bine tie

  3. „Dacă forțez comparația între Olena Zelenska și Maria Antoaneta sunt pro-rus, nu-i așa, clișeiștilor?”

    Nu, asta nu te face pro-rus. Dar ramai în schimb în continuare un fituicar prost și analfabet.

      • Nu ma cheama Cezarica, invata sa citesti daca poti. Citeste din nou ce ai scris, ordinea cuvintelor e cretina.

      • E bine sa raspunzi „superior” unei postari…Dar si sa raspunzi suburban e o optiune…Atata poti…

    • He,he,pui pariu ca esto KO d.p.v lingvistic si nu numai in max.2 minute?Tine minte ce te-a traznit,Scoala 118+Nicolaie Balcescu.

  4. Rugam pro TV sa nu ne mai indese prin intermediul tv imagini și tot felul de știri cu acel zelenski

    • Sigur ai auzit de telecomanda…”Rugam”…Tu si cu cine? Cu asociatia de locatari?

  5. Dr. Mihai Neagu Basarab a debutat in 1960 cu piesa de teatru ” Untura de peste ” publicata in ” Luceafarul ” condus pe atunci de Eugen Barbu . Din 2013 a inceput sa publice in Romania . Cotidianul . ro , 26 februarie 2018 , Magdalena Popa Buluc : ” Cortina de cuvinte : dragoste si tandrete , sperante risipite si iertare , dar si politica si iertare ” – ” Ultima boema bucuresteana ( 1964-1976 ) urmata de ” Portrete de boemi ” .

  6. Este directorul Institutului Roman si al Bibliotecii Romane din Freburg , Germania , a inceput sa publice in Romania din 2013 .

  7. ti-ai dreacu cu rusii si nemtii vostri. cu sarbii, bulgarii, parlamentarii,presedintii si melcii vostri.

  8. teroristii erau securisti loiali regimului comunsit in general si ceausist in special. era normal sa traga in Biblioteca Universitara si Palatul Regal pentru ca in mintea lor de comunisti acolo erau dusmanii de clasa – ‘telectualii si mosierii

  9. Nimic concret. Chiar și în critică nu trebuie să piară unitatea. Aruncă unul o piatră în baltă și încep pescarii să se înjure unul pe altul.
    Nimeni nu vine cu ceva concret. Piatra a alungat peștii…

  10. @Radu Sorin 2022-07-29 6:36 6:36:17
    Sigur ai auzit de telecomanda…”Rugam”(cica sa schimbam de la ProTv)

    -NU,
    tembeliziunea functioneaza pe licentza,
    trebuie doar taiat microfonu lu esca!
    (a imputzit eterul)

  11. CE LITERE DE ALCOLIC EXALTAT,BAIETEL DE GENERAL CU 5 CAMERE PE CALEA VICTORIEI.
    ASTA,BOANGHENU-BAGABONT,NU STIE DECAT ATAT.SA INJURE,SA SPURCE,SA UMILEASCA.
    DE MIC-ERA PIONER- MERGEA IN PIATA AMZEI SA GOLEASCA STICLE DE BERICI DIN COSURI.
    BASCALIA BOLNAVA,SPUMA CARE O FACE DE 40 ANI,NU-I AJUTA LA SENECTUTE.
    A SA TE DUCI SI TU,BARAGLADINA DE HOIT PIONERESC SI ARMATA ROMANA,ACOLO DEPARTE.
    HAI SICTIR,GOLANE

  12. Comentariile la analizele lui B.Razvan pot fi un prilej de dezbatere. Pe regularitatea cu care scrie se poate constitui un formul de idei. Cat si asupra faptului ca ne aflam in fata unui eseist de exceptie intre jurnalistii care scriu cu regularitate la gazeta. Dar, daca parcurgi comentariile te cutremura limbajul si reactia de batjocura in care se discuta. de regula le evit, azi nu am facut-o si regret amarnic. Asta e…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger