AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisNu mai suntem un popor, ci o adunătură de mici interese

Nu mai suntem un popor, ci o adunătură de mici interese

1. ANPC a sancționat niște bănci (considerate „de prestigiu”) pentru modul de calculare a dobânzilor. Bineînțeles că Horia Constantinescu, șeful acestei instituții, nu a fost lăudat pe centurile de socializare. Mediul bancar e mai puternic decât Statul, iar datornicii tac. Unii chiar se bucură că plătesc dobânda în avans. O dobândă cu care băncile jonglează. Sancțiunile vor fi contestate, ambasadorii se vor duce să se plângă (sau să amenințe?) la guvern, se vor comanda articole în presa străină. Și până la urmă vor avea dreptate tot băncile, care cer și comision ca să-ți calculeze eșalonarea ratelor. Nu reeșalonarea. Eșalonarea. Așa, și? Românii au ieșit în stradă pentru pentru chiștocul mozolit OUG 13, nu pentru banii lor. Iar bancherii profită că noi nu mai suntem un popor, ci o adunătură de mici interese. 

 2. SNSPA nu va participa la greva generală a profesorilor. Nici mama SNSPA, adică școala de politruci Ștefan Gheorghiu, n-a avut nimic să-i reproșeze lui Ceaușescu. Ar trebui să aflăm și noi ce salarii sunt la SNSPA și dacă profesorii de propagandă au și alte venituri obținute prin suveici (oengeuri) ale Statului. Poate că n-au și îi suspectăm degeaba. Mi-e teamă că unii dintre ei ar fi scris, dacă erau în locul meu (nu au cum), „îi suspicionăm”. Nu există a „suspiciona”. Revenind, oamenii au datoria să argumenteze de ce sunt spărgători de grevă. Le place munca patriotică, nu-i așa?

3. Au trecut câteva luni de la scandalul Schengen, cobzarii corporațiilor și-au revenit. Am citit inepția că „dacă nu erau străinii, românii n-ar fi știut niciodată cum arată o toaletă funcțională într-o benzinărie.” Nu dau numele propagandistului, dar confirm. Da, de 1 Mai, la întoarcerea de pe Litoral spre București, într-o benzinărie (sunt două pe fiecare sens) austriacă se interzisese accesul la toaletă. Pe ușa de sticlă apăruse o foaie A4 cu mesajul „ne scuzați!” Veceul-muzeu fusese închis. Casieria, pompele de benzină și magazinul mergeau, duduiau, încasau.

4. Greva profesorilor. Cei mai mulți au dreptate. Alții cred că au făcut școala on-line pe vremea lui Ceaușescu. Dar ăia nu sunt niște reformatori, ci niște reformați ai Învățământului. Iar pericolul e imens. Elevii de azi riscă să fie mai slab pregătiți decât pletora trotinetistă din politică, pentru că ăștia mici au văzut deja tot ce e mai rău, de la Covid la războiul altora.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.352 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger