AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisNu e gunoi. E fake news. Nu sunt șobolani. Sunt teorii ale...

Nu e gunoi. E fake news. Nu sunt șobolani. Sunt teorii ale conspirației

Noul București, ăsta e Noul București. „Împreună construim Noul București”. Așa au promis Nicușor Dan și aliații lui din USR. Și au avut dreptate. Am scăpat de ciuma roșie și acum așteptăm ciuma de la mama ei, ciuma adusă de șobolani. În Sectorul 1 avem ce și-au dorit alegătorii: team – building de șobolani.

E gunoi pe străzile din Sectorul 1? Nu e gunoi pe străzile din Sectorul 1. E fake news. Sunt șobolani pe străzile din Sectorul 1 ? Nu sunt șobolani pe străzile din Sectorul 1. Sunt teorii ale conspirației. Mai mult decât atât. Dacă vezi gunoiul și șobolanii din Sectorul 1, ești plătit de mafie. Comuniștii ziceau despre disidenți că sunt unelte ale imperialiștilor. Acum te plătește mafia.

Șobolanul și trotineta sunt tablourile votive ale sectei corporatiste din România. Parțial eclozații care iubesc aitiștii au progresat foarte mult din punct de vedere tehnic. La 2000 și ceva de ani de când Iisus a intrat în Ierusalim călare pe măgar, analfabeții digitalizati au descoperit trotineta și șobolanul. Iisus a venit să ajute oamenii. Secta corporatistă a venit să taie pensii și alocații, să dea pe nimic o parte din resursele naturale unor firme din Turcia (updatații parcă îl urau pe Erdogan) și să ne bată la cap cu PNRR. Știți ce înseamnă PNRR? Bani tirați prin oengeuri. Băieții și madamele au voie să facă orice. „Ne-ai prins cu sacii cu voturi și cu alte combinații? Taci, fiindcă altfel o să mori la pușcărie, ca un șobolan!”

E o carte, „Șobolanul”, de Andrzej Zaniewski. Voi cita puțin din acest scriitor, dar o fac pentru dumneavoastră, fiindcă trotinetiștii au terminat cartea înainte de a se gândi autorul să o scrie. Ei citesc mult, foarte, foarte mult și din acest motiv au, ca argumente la orice, două lozinci: fake news și teoria conspirației. Dacă le arăți un semn de carte, vorbitorii de giboneză corporatistă vor să-l bage în priză. Dacă-i întrebi cum e prezentat scriitorul pe clapa copertei, caută tastatura. În fine. Revin la Zaniewski. „Șobolanul e o făptură cu dimensiunile și ponderea inimii noastre, o pradă ușoară pentru păsări, șerpi și animale sălbatice. Abia după întâlnirea cu omul șobolanul s-a preschimbat, a prins puteri și a pornit la un atac colectiv. Contrar opiniei generale, oamenii sunt aceia care le-au priit șobolanilor și numai datorită civilizației noastre șobolanii au izbutit să se facă stăpâni pe toate continentele și să obțină un atât de înalt grad de organizare a vieții lor sociale. (…) În basmele multor popoare apar figuri de stăpânitori mâncați de armate de șobolani.” Hopa, stoooop! Asta e!

Doar șobolanul izbucnit din salubritatea neglijată și clotilditoare ne poate scăpa de partidul șobolanilor pe trotinete.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger