AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisNoii educatori sovietici și Cronica de Veșnicie de la Voroneț

Noii educatori sovietici și Cronica de Veșnicie de la Voroneț

1. „Într-o conversație de salon, Gheorghe Gheorghiu-Dej a emis, spre mirarea convivilor, unele aprecieri asupra operei lui Proust. A explicat că-l ascultase, în pușcărie, pe Radu Cioculescu vorbind despre <<În căutarea timpului pierdut.>>” (Monica Pillat și Barbu Cioculescu, „Povestind despre atunci”). Ohoho, ceferistul Gheorghiu-Dej aflase despre Proust în sincronizare temporală cu „Les Annees folles”! Să-mi arătați și mie un corporatist sub 40 de ani care să spună „bă, m-a cam plictisit Proust!” Ca să te plictisească trebuia să încerci să-l citești. Ăștia ce să încerce? Ce să încerce, ce dracu’ să încerce un decreștinat care a votat USR? Noii educatori sovietici sunt mai prostoboi (dar mai bestializați) decât vechii educatori sovietici. Makarenko în luptă cu Crucea! Veșnicia neantului userist în fața „Cronicii de Veșnicie de pe fațada vestică a Bisericii Voroneț” (Pavel Chihaia).

2. Bestia sovietică trăgea în tradiții, dar nu voia, totuși, să-și omoare bunica. Ăștia noi își bat joc de bunicile care se roagă la Moaște. Mi-a plăcut cum l-a parafrazat Liviu Mihaiu pe Petre Țuțea: „între o bătrână nespălată care se roagă în Biserică și un spălat pe creier – io aleg bătrâna. Mă, m-am luat io cumva de maimuța din care v-ați tras?” Pe vremea mea, maimuța era de râs. Azi, maimuța e ideolog și a creat o limbă – giboneza corporatistă.

3. Dar să nu o luăm în tragic. Mi-a povestit un patron (nu-i dau numele, ca să nu-l lege magistralele magistrate ale patriei) că noul Dumnezeu este Placebo și are drept carte sfântă prospectul din cutia de Paracetamol. Omul meu a umplut țara de șantiere și „am avut 14 muncitori internați din rațiuni de Covid. Unul singur a stat o săptămână în spital. Ceilalți au ieșit după două-trei zile. Le-a dat Paracetamol.” Cred că exagerează. Corona există și e molipsitoare ca anticomunismul la seral propovăduit de copiii turnătorilor la Securitate. Sunt mulți și se mai înmulțesc. Mai e vreun copil de turnător care n-a votat USR?

4. Aloooo, tovarășii numărători de cornere! Bă, zdrențelor de ziarici! Ce salariu ia Ionuț Lupescu în Arabia Saudită? L-ați avut aici pe Lupescu și nu a cerut un milion de dolari pe an. Dar voi erați fascinați de cei 168 de tarabagii care au votat împotriva lui. Când, unde, cum și pentru ce vor câștiga actualii conducători ai FRF salarii de un milion de dolari pe an? Am scris salarii, nu… Vă mulțumesc pentru că nu puteți să-mi răspundeți. Dar rușine nu vă e, ziaricilor? Tot cu deontologeala, tot cu deontologeala? Deontologeala e un etern paspartu pentru diletanții gomoși.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.