AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisNoi avem cratere în autostrăzi, dar vorbim despre clădiri rezistente la cutremur

Noi avem cratere în autostrăzi, dar vorbim despre clădiri rezistente la cutremur

Până la cutremur, pe care, logic, nu-l putem controla, mai bine am pune compania aia franceză să aibă grijă de instalațiile de gaze din blocurile vechi. Și din alea noi. Că în alea vechi ar fi de vină timpul scurs de la darea în folosință (ce ușor e să acuzi timpul, într-o formulare abrupt-impersonală!) și proasta întreținere. În alea noi, instalațiile s-au făcut la rasoleală.

Tot până la cutremur, ar trebui să vedem că apar cratere în autostrăzi, fără legătură cu vreun seism. Ce naiba, avem și multe autostrăzi! Și atunci de ce să mai construim „altele”? Cea mai sigură poziționare e „nu fac nimic, ca să nu greșesc. Și dacă tot o frec, măcar să fiu în trend.” Pe același principiu ne-am târât în timpul pandemiei. Eu, cel puțin, m-am vaccinat pentru că mă săturasem să mă protejez. Mi-am zis că „vaccinul salvează vieți”. Norocul meu a fost lenea. Alt noroc a fost simțul ridicolului. M-am vaccinat „pe vechi” fiindcă mi-a fost lene și mi se părea jenibil să mă duc, cu elan de neoutecist, la Fetești sau Hârșova ca să prind ultimele experimente ale Big Pharma.

Și tot până la cutremur, ar fi logic să ne gândim unde și cum am putea pleca de acasă după marele scrâșnet – eu știu cum scrâșnește blocul, în ’77 aveam șapte ani și stăteam la etajul zece. Dacă scapi viu după zgâlțâială, nu prea ai cum să ieși din parcarea blocului – panică, îmbulzeală ca la coadă la pui, când se călcau puii în picioare. Stai crispat la volan și prima replică a seismului îți decorează parbrizul cu o cărămidă. Totuși, poate evadezi din parcare. Dar nimerești în blocajul din trafic. Dacă stai acasă, cade curentul. Aloooo, Guvernule, ții la români? Atunci trebuie să îi dai fiecărei familii un plin de benzină pe lună, fiindcă, până la urmă, mașina e cea mai sigură. Dacă nu pleci, măcar te încălzești, asculți radioul, îți încarci telefonul, ai variante.

Îți lipsesc banii, Guvernule? Dar pentru vaccinuri și cazarea refugiaților ai avut bani? Ce au făcut refugiații din Uniunea Sovietică pentru sinistrații din Turcia? Dar nevasta lu’ actorache și-a vândut vreo bijuterie ca să-i ajute? Poate și-a vândut și n-am aflat, că am văzut-o, e fată bună, pozează glossy în vremuri de răzbelniță.

Dar corporațiile de gaze și curent ce fac pentru români, Guvernule? Obligă-le, Guvernule, dacă ești Guvern, să ne pună generatoare alternative! Scuze că exagerez. Guvernele României nu sunt ale României, iar eu scriu ozeneuri, mi se pare echitabil.

Până la cutremurul care sper să ne ocolească, e imperios, imperial și impermeabil necesar să ne stabilim prioritățile. În Piața Victoriei să se iasă pentru pensii, salarii, prețuri modice, liberă circulație în U.E., nu pentru aberațiile trotinetiștilor torționari. Sintagma „trotinetist torționar” sună apocaliptic și comic în același timp, pentru că asta sunt progresiștii – niște caraghioși care au dezumanizat planeta. Cum să îi iei în serios pe unii care ies în frig pentru OUG 13 și latră „Corupția ucide”? Da, corupția a ucis la Colectiv. Într-un spațiu care putea găzdui maximum 80 de inși au dat șpagă și au intrat peste 200. Colectiv i-a afectat direct pe cei care ascultau un gen – mă rog – muzical. Colectiv nu are o reprezentare națională. N-a afectat toate categoriile socio-profesionale și de vârstă. Acesta e adevărul care nu se spune de  aproape opt ani. E cumva mai grav ce s-a întâmplat la Colectiv decât închiderea spitalelor în epoca molimei? Ne mai luăm mult la mișto? Dacă, Doamne ferește, ne-ar lovi un cutremur, singura persoană care nu ar răspunde pentru consecințele din Sectorul 1 ar fi Clotilde. Hai, mă, că vă știu! Înainte să-mi fie lehamite de voi, v-am cunoscut!

Cutremurul afectează toate categoriile sociale și de vârstă, fiind o nenorocire neprovocată de om. Ce frază banală! Dar complicată. Scoateți-vă prostiile și prostelile din capete și de la pozele de profil!

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.631 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger