AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisNeamțul Iohannis a vorbit în maghiară pentru că s-a supărat Viena pe...

Neamțul Iohannis a vorbit în maghiară pentru că s-a supărat Viena pe Budapesta

1. Sasul elocvent ca un Trabant este, după Ceaușescu, primul președinte român care atacă revizionismul maghiar în termeni duri precum un titlu de ziar. Dacă nu știați, cu asta se ocupă sașii. Apără Ardealul de unguri. Mulți ziariști au considerat că Iohannis e nebun, dar această calitate, fiindcă e o calitate, n-o are. Există două variante, ambele plauzibile. Prima e la mintea oricui. Klaus Iohannis (neaoșul Costel Ionescu, de trei zile încoace) vrea să adune capital electoral patriotard, lovind în PSD și în unguri. Și își imaginează că lumea a uitat că tocmai el, Iohannis, a negociat cu UDMR dărâmarea Guvernului PSD și instalarea Cabinetului PNL. Varianta a doua mi se pare mai interesantă. Budapesta a ascultat tot timpul de Viena, chiar și în timpul Războiului Rece, când Ungaria și Austria aveau regimuri diferite. Astăzi, Viena strănută spre Budapesta și răcește Sibiul. Vorba lui Țuțea – Viena a fost capul Imperiului Habsurgic, iar Transilvania a reprezentat picioarele acestui Imperiu. Țuțea a folosit, după „picioarele”, și un adjectiv, pe care n-am chef să-l reproduc. De vreo 15 ani, Austria e foarte puternică și la București. Așa că Iohannis a dat o lovitură dublă. A lovit în PSD și „a mutat mortul de pe Edgar Quinet pe Academiei” (exact ca în bancul cu milițieni), adică de la Viena la Budapesta.

2. E foarte amuzant spectacolul legat de introducerea educației sexuale în școli. Un prieten de vârsta mea mi-a spus: „aș dori să văd și eu despre ce-i vorba. Chiar aș participa la o asemenea lecție. M-aș așeza cumințel în ultima bancă din clasa lu’ fi-miu. Și dacă aș auzi că un copil își poate alege sexul, l-aș aplauda pe domnul profesor. Din cauza entuziasmului, s-ar putea să-i prind obrajii între palme! Corupția ucide, iar homosexualitatea dă viață.” Cel mai inspirat a fost un domn de pe o centură de socializare – chiar regret că i-am uitat numele – care a scris cam așa: eu, la școală, am făcut șase ore de matematică, pe săptămână, și tot nu știu matematică. Deci n-am nicio scuză. Ce scuze ar avea un băiat care ajunge pentru prima oară în pat cu o femeie și ratează, desi a obținut notă de trecere la Educație sexuală? Bravo, dom’le, bine gândit! De aici încolo joc eu. Să presupunem că ai 15 – 16 ani și te duci, în premieră, la bagaboante. Începe doamna curvă să se dezbrace, de abia apucă să-și dea jos chiloții, iar matale deja ai terminat actul sexual pe părul ei pubian. Parcă o văd pe doamna curvă strigând ca babele de pe vremea mea, când vorbeam tare în autobuz. „Așa vă învață pe voi la școală?” Și fraierul ce să spună? „Doamnă curvă, așa s-a întâmplat! Scurt și cuprinzător!”

3. Am una mondială cu „scurt și cuprinzător.” Gașca lui Nichita Stănescu s-a hotărât, prin 1962 – 1963, să meargă la curve. Damele disponibile erau, se pare, una singură. Tinerii scriitori au tras la sorți ordinea în care vor intra și a câștigat gracilul poet Cezar Baltag. Când au ajuns în fața ușii, Nicolae Breban a profitat de faptul că era cel mai masiv, i-a dat pe toți la o parte și a năvălit el peste curvă. A ieșit după maximum un minut, spunând: „scurt și cuprinzător!” Adică fix pe dos față de ce se întâmplă în cărțile lui.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.